Kurban,sözlükte yaklaşma, Allaha yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ta, Allaha yakınlaşmak ve rızasını kazanmak maksadıyla, şartları uygun olan hayvanları usulüne göre kurban etmek demektir. Kurban kesmenin hükmü Hanefi mezhebine göre vaciptir. Akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ermiş, zengin olan, yolcu olmayan her Müslüman kurban kesmekle sorumludur.
Kurban Kuran ve sünnette yapılması emredilen bir ibadettir. Hicretin ikinci yılında emredilmiştir. Yüce Allah Hac suresi 28. ayette şöyle buyuruyor dostlar: Allahın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine, belli günlerde onları kurban ederken, Allahın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.
Efendimiz de kurbanın emredilmesinden itibaren ömrünün sonuna kadar kurbanını kesmiştir.
Evet dostlar, kurban Allaha yakınlaşmak için, yine onun emriyle yerine getirilir. Bu yüzden kurban edilecek hayvanın en güzelinden, bakımlı olanından seçilmesi uygun olandır. Bunun için de kurban edilecek hayvanda bazı özellikler olmalıdır.
Her şeyden önce kurbanın sağlıklı olması,organları tam ve besili olması, hem ibadet, hem de sağlık açısından gereklidir. Bu nedenle hasta, zayıf, düşkün, iki gözü kör, dili, kuyruğu, kulakları kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş hayvandan kurban olmaz. Kurbanlık hayvanın yaş sınırını peygamberimiz belirlemiştir dostlar. Buna göre kameri yıl esasına göre, deve 5, manda ve sığır 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bunun yanında 6 ayını tamamlayan koyun gösterişli ise kurban edilebilir.
Kurbanın kesim vakti,bayram namazının kılınmasıyla başlar, 3.gün gün batımına kadar devam eder. Kurban keserken çok dikkat edilmelidir dostlar. Hayvana eziyet edilmemelidir. Havyan kesim yerine götürülürken itilip kakılmamalıdır. İşin erbabı olan kesiciler tarafından kurbanın kesilmesi efendimizin tavsiyesidir.
Kurban etini üçe ayırmak ta peygamberimizin emridir. Kesilen kurbanın bir kısmı evde tüketilmek üzere ayrılır. Bir kısmı konu komşu ve akrabalara ikram edilir. Bir kısmı da fakirin hakkıdır.
Kurbanın derisi hayır kurumlarına verilmelidir. Satılması, para olarak kesen kişi tarafından kullanılması uygun olmaz.
Bir evde kadında erkekte çalışıp evin geçimine katkıda bulunuyorsa kurbanı ikisinden birisi kesebilir. İmkan varsa ikisi de keser. Ancak evin geçimini sağlayan bir kişi ise o zaman kurban onun adına kesilir.
Kıymetli dostlar, bu gün arefe. Yarın bayramın birinci günü. Bahsettiğimiz bu esaslar kurban ibadetimizi kolaylaştıracak ve makbul bir ibadet kılacaktır. Hijyen kurallarına dikkat etmemiz, kesim öncesi, esnası ve sonrasında dikkatli olmamız önem arz ediyor. En güzeli de bizleri bekleyenler hem de sabırsızlıkla bekleyen, umut eden yürekler var. Onları bu kurbanda da unutmayalım. Gelin bayram hepimiz için bayram olsun.
Cumamız,bayramımız, mübarek olsun dostlar.
KURBAN İBADETİ
07 Temmuz 2022, Perşembe - 16:10