Giresunluların kurdukları gönüllü alaylar her dönem birbirinden ayrı tutulamaz. Sarıkamış Çevirme Harekatına katılan iki alay ile Kurtuluş Savaşı’na katılan iki alayın askerleri bribirine yakın akrabalardan oluşmaktaydı. Bu nedenle savaşlarda destan ecdadımızın bu fedakarlıklarını günümüze taşımak ve gelecek kuşaklara aktarmak Giresun uşaklarının fedakarlıklarını ve vatan sevgisini unutturmamak bizlerin görevidir.
İstiklal Savaşı’nda Karadeniz’in bu yiğit uşaklarının kahramanlıklarının anlatımına devam ediyoruz. 47. Giresun gönüllü alayı 2. Orduya bağlı 6. Kolordu 17. Tümene bağlı olarak Osman Ağa’nın komutanlığında savaşıyordu. 20 Ağustos 1922 gecesi Akşehir’de komutanlarla görüşen Başkumandan Mustafa Kemal, taarruz planının ana hatlarını açıklayıp, genel taarruzun 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayacağını bildirdi. Savaşın batısında mevzilenmiş, düşmanı yapacağı taarruzla karşısında tutacak Kocatepe-Çiğiltepe hattından taarruza geçecek olan 1. Ordu, kesin sonuç alıncaya kadar birbiri ardındaki mevzileri düşmana karşı savunarak gereken zamanı kazandıracaktı.
Verilen görev gereğince taarruzun ilk günü 47. Giresun Alayı Yunan kuvvetleri ile temas ederek mevzilerini belirlemişler ve Dedesivri, Kabaçkıran, Evliya Tepe arasında mevzilenen düşmanın yedek güçlerinin güneye inmesine engel olmuşlardır.
47. Alayın ilk gün taarruzu verilen görev gereğince yalnızca tespit amaçlıydı. Bu yüzden büyük bir başarı elde edilememiştir. Bekledikleri emir 27 Ağustos günü verilmiş ve 47. Alayın Kabaçkıran tepesini alması istenmiştir.
47. Alay, Kabaçkıran önlerine gelerek asıl taarruzuna başlamıştır. Yunanlıların aşılamaz dedikleri 7 kat tel örgü ile çevrili mevzilerini aşan 47. Alayın karşısında direnemeyen Yunanlıların çekilmeye başlamasıyla Kabaçkıran zapt edilmiş, bundan sonra taarruza devam edilerek Dedesivri Tepesi de işgal edilmiştir.
Tepeye 47. Giresun Alay Sancağını Giresun Çiçekli Köyü’nden Topçuoğlu İbrahim Çavuş dikmiştir. Kabaçkıran ve Dedesivri taarruzu sırasında 14 şehit veren Giresun Alayı aynı gün 27 Ağustos gecesi de şiddetli taarruzlarına devam etmiş ve düşmanı tam bir bozguna uğratmak için takip etme emrini almıştır.
47.Giresun Alayı Afyon’un doğusunda, Dedesivri-Evliyatepe hattında konuşlanarak güçlü siper sistemi ile mevzilenen üstün Yunan işgal güçlerini yerinden söküp attılar. Ardından takip harekatına başlayarak, 29 Ağustos 1922 tarihinde Çal Köy’e doğru yürümeye devam ettiler. 30 Ağustos 1922 akşamı planlanan Aslıhanlar, Meydan Muharebesinin süratle sonuçlandırılması ve Dumlupınar yönünün tamamen kesilmesi ile İzmir doğrultusunda geri çekilen Yunan kuvvetlerini takip emri alan 47. Alay, aldığı bu emirle Hamur Köy istikametinde takibe devam etmiş ancak hızla geri çekilen düşmanla temasa geçememiştir. Dumlupınar, Çalköy, Muratdağı üçgeni içinde kalan Kızıltaş Vadisinde bağlı olduğu 2. Ordu güçleriyle geri çekilen Yunan kuvvetlerini çembere alıp, şiddetli çarpışmalarla durdurup, geceleyin de küçük baskınlar gerçekleştirmiştir.
31 Ağustos’ta düşmanın 5 tümeni Dumlupınar’da imha edilmiş, çok az kısmı Kızıltaş deresinden çekilebilmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın Türk birliklerine, kurtuluşa doğru, İzmir yönünde yolunu gösteren ve güç veren tarihi söz burada söylenmiştir; “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir.”
Bu emir üzerine 47. Giresun Alayı ve bağlı olduğu 6. Kolorduya düşmanı Murat Dağları kuzeyinden Hamidiye Hanı doğrultusunda takip etme görevi verilmiştir. 15 Eylül’e kadar bütün savaşlara katılan Osman Ağa komutasındaki 47. Giresun Alayı Turgutlu, Manisa, Akhisar, Kırkağaç, Soma, Edremit, Balıkesir üzerinden Balya madenine varır. Alay Komutanı Osman Ağa yanına 50 kadar süvari alarak İzmir’e gider. Verilen emir gereğince de 47. Giresun Alayı Çanakkale’ye giderek boğazların her iki yanında mevzilenen üstün İngiliz güçlerine karşı mevzilenir. Osman Ağa, büyük taarruzdaki başarılı komutanlığı dolayısıyla rütbe alarak terfi eder ve üstün başarılarından dolayı Milis Yarbay olur. Mudanya Mütarekesinin imzalanmasından sonra 47. Giresun Alay Komutanı Osman Ağa, 21 Aralık Perşembe günü Giresunluların yoğun tezahüratı ve yüzlerce kayık dolusu insan eşliğinde Giresun’da 20 gün kalan Osman Ağa, 10 Ocak 1923 günü tekrar cepheye 47.Giresun Alayının başına döner.
(Kaynak: Süleyman Beyoğlu, s.263)
Giresunluların Allahuekber yürüyüşü – XVII
19 Şubat 2023, Pazar - 15:12