Giresun gönüllü alaylarının kurulmasında, Binbaşı Tirebolulu Hüseyin Avni Alparslan’ın öncülük yaptığı, ayrıca Giresun Nizamiye Alayına Alparslan Grubu adı verilmiştir.
Milli Savunma Bakanlığı’nın 20.02.1920 tarihli genelgesinde Yunanlıların Trabzon’a gönderilmek üzere 30 bin kişilik kuvvet hazırladıkları bildiriliyor ve gerekli tedbirlerin alınması isteniyordu. Bu tehlike karşısında Giresun bölgesinde H. Avni Beyin 3 bin kişilik Alparslan Grubu Giresunlu hazır durumda bekliyordu.
Genel Kurmay Başkanlığı’nın Türk İstiklal Harbi adlı eserinde ise bu duruma; ‘Karadeniz kıyılarına düşman tarafından yapılacak bir çıkartma harekatına karşı milli kuvvetler sayılırken ayrıca silahlı olan 3 bin kişilik Alparslan Grubu da Giresun Bölgesinde idi’ ifadesiyle yer veriliyor. (Türk İstiklal Harbi 3.cilt Doğu Cephesi 1919-1921 G.Kurmay Basım Evi Ankara 1995)
Bölgeyi düşman tehdidi ve istilasından korumak için H. Avni Bey ve arkadaşları çalışmalarını giderek yoğunlaştırıyorlardı. Bir yandan Giresun Metropoliti Lavrentios önderliğinde teşkilatlanan ve azgınlaşan Rum çetelerine karşı mücadele verilirken, bir yandan da Giresun’da düzenli askeri birlikler oluşturulmaya çalışılıyordu.
Giresun Belediye Başkanlığı yanında Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti Giresun Şube Başkanlığını da yürüten Osman Ağa o sıralarda Ankara’da bulunuyordu. Müdafa-i Milliye Vekili Fevzi Paşa’yı makamında ziyaret ederek Giresun’da Gönüllü Alay kurulması için resmen talepte bulunuyor. Fevzi Paşa bu talep karşısında Osman Ağa’ya; ‘Alayın teşekkülüne müsaade ederim. Yalnız bu olayın başında muvazzaf bir kumandan bulunması lazımdır. Zannedersem Binbaşı H. Avni Bey halen Giresun’da, Mıntıka Kumandanı olarak bulunmaktadır. Kendisini yakından tanırım. Kafkas Cephesi’nde mahiyetimde bulundu. Şayet alay kumandanlığını deruhte ederse, Giresun’da alay teşekkülüne izin veririm.’ dedi.
Osman Ağa’nın Binbaşı H. Avni Bey ile birlikte çalıştıklarını söylemesi üzerine Fevzi Paşa memnun olur ve Giresun’da iki Piyade Alayının kurulmasına karar verilir. Alayların kurulmasına dair müsaadeyi ve Hüseyin Avni Bey’in alay kumandanlığına atanmasını bildiren telgraf Müdafaa-i Milli vekili Fevzi Paşa imzasıyla Giresun’a çekilir. Karara çok sevinen H. Avni Bey, Fevzi Paşa’ya çektiği cevabi telgrafta şöyle der; “Paşam emrinizi derhal kabul ederim. Bir an evvel cepheye kavuşmaya can atıyorum. Mübarek ellerinizden öper, emirlerinizi beklerim.”
Böylece, Nizamiye Alayı ve Osman Ağa’nın kuvvetleri düzenli askeri hale getirilerek 42. Ve 47. Giresun Gönüllü Piyade Alayları kuruldu. 42. Alayın komutanlığına Hüseyin Avni Bey, 47. Alayın komutanlığına ise Osman Ağa getirildi. Bu alaylara ve daha önce Kazım Karabekir Paşa emrine gönderilen gönüllü askerlerin toplanmasında Bulancak’ın Küçüklü Köyü’nden Kurtoğlu Hacı Hafız Mustafa Zeki Efendi’nin büyük gayretleri olmuştur.
Kurtoğlu Hacı Hafız, Kafkas Cephesi’nde olduğu gibi yine bu alayların teşekkülünde Osman Ağa tarafından görevlendirilmiştir. Diğer taraftan bu çalışmaların ayrıca manevi mimarları arasında, Giresun bölgesinde olağanüstü gayretle halkın Milli Mücadeleye katılımını sağlama yönünde, Alucra Yeşilyurt Köyü’nden Hoca Ahmet Erzen, Giresun Sarvan Köyü’nden Ali Kara Hoca, Hisar Köyü’nden Ahmet Tek, Giresunlu Güler Hoc, Mustafa Pehlivanoğlu, Gedikli Köyü’nden Emin Başer Hoca gibi din adamları sayılabilir.
Giresunluların Allahuekber yürüyüşü – XIV
15 Şubat 2023, Çarşamba - 10:25