Giresun’da gerek doğada kendiliğinden yetişen bitkiler, gerekse köylülerin yetiştirdiği yöresel ürünler hem istihdama, hem de aile ekonomisine ek gelir sağlıyor.
Giresun ve İstanbul’da yöresel ürünler üzerine uzun zamandır faaliyet gösteren bir firma tarafından sağlanan destekle yöresel değer taşıyan ürünlerin yaşatılması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla imalatı ve satışı yapılmaya başlandı. Destek kapsamında köylerde yetişen her türlü meyve ve bitki köylüler tarafından toplanarak mamul haline getirilerek satışı gerçekleştiriliyor.
Bölgesel düzeyde köylülere istihdam ve ek gelir imkanı sunmayı amaçladıklarını anlatan iş insanı Şevket Alaeddinoğlu , “Karadeniz köylüsünün ürettiği çay, fındık, reçel, bal, süt ürünleri ve benzeri bir çok ürün dijital üzerinden tüketicilere ulaşıyor. Yıllardır bölgenin lezzetlerini restoran zincirimizle Türkiye’ye tanıtmaya çalıştık şimdi de tüm Türkiye ile buluşturuyor. Pandemi nedeniyle yaşanan olumsuzluklar, Karadeniz köylüsünün de ürünlerinin elinde kalmasına neden oldu. 2003 yılından beri Karadeniz lezzetlerinin bir merkezi haline gelen ve İstanbul’a da bu lezzetleri taşıyan Doğal Dükkan restoranları da bu dönemde kapanmak zorunda kaldı. Yıllardır köylülerden aldığı ürünleri restoranlarında bir değere dönüştürerek hızlı bir şekilde tüketiciyle buluştururken, bu dönemde tüketiciye ulaştıramadı. Hem bu konseptin yaşaması hem de köylünün ürünlerini işleyip aracısız tüketiciye ulaştırmak amacıyla, dijitale taşınma kararı aldık.” dedi.
“Hedef bin köylüye, 20 milyon tl ekonomik gelir sağlamak “
Karadeniz lezzetlerini Türkiye ile buluşturan ve bu amaçla Doğal Dükkan konseptini oluşturan iş insanı Şevket Alaeddinoğlu “ Köylümüzün ürünlerini önce bölgede, sonra da İstanbul’daki restorantlarımızda, bilinçli ve sağlıklı ürün tüketmek isteyenlerle buluşturuyoruz. Pandemi nedeniyle kapatmak zorunda kalınca, hem konsepti devam ettirmek hem de köylümüzün emeklerini korumak adına dijitalleşme projesini başlattık. Bu şekilde, sadece köylümüzün üretmeye devam etmesini değil, aynı zamanda ürünlerini işleyerek Türkiye’ye aracısız göndermesini sağlayacak bir proje oluşturduk. Şu an, Karadenize özgü çay, fındık, reçel, bal, süt ürünleri ve benzeri bir çok ürünü Türkiye’nin dört bir yanına gönderebiliyoruz. Bunun dışında her geçen gün yeni ürünler ekleyerek, Karadeniz’in tamamını kapsayan bir ürün gamı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu açıdan bakıldığında Karadeniz köylüsünün ürünlerini Türkiye açmak ve ulaştırmak açısından köylünün ekonomisine katkı sunan, yöreye hareket getiren bir sosyal sorumluluk projesi. 3 ay önce hayata geçen proje her geçen gün büyük hızla yeni ürünlerin katıldığı, Türkiye’nin birçok bölgesinden siparişlerin geldiği bir platforma dönüşmüş durumda. Şu anda 250 civarında köylünün olduğu ekosistemin hedefi, yıl sonunda ekonomiye 5milyon TL’lik bir hareket getirmek. Kısa zamanda da 1.000 köylüye ulaşıp, 3 sene içerisinde 20 milyon TL’lik bir değer üretmek” dedi.