Haber: Ercan TARI

 

Espiye’ye bağlı Yeniköy köyünde bulunan Yedideğirmenler bakımsızlıktan dolayı kaderine terk edilmiş görüntüsü çiziyor. Cenevizliler döneminde kurulan ve yaklaşık 300 yıllık bir tarihe sahip olduğu düşünülen Yedideğirmenler 2013 yılından bu yana tabiat parkı statüsünde. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak özel bir şirket tarafından işletilen parktaki bakımsızlık yerli ve yabancı turistlerin tepkisini çekiyor.

TARİHİ DEĞİRMENLER KIRIK DÖKÜK

103 hektarlık alan içerisinde 5 şelale, 7 değirmen, 2 mağara, 1 kale kalıntısı, 1 tane oluşumu tamamlanmış 30 tane de oluşumu devam eden obruğun bulunduğu parkta 300 yıllık tarihi değirmenler atıl durumda. Göz odalarda bulunan değirmenler kırık ve kullanılamaz halde dururken değirmen odalarında ateş yakıldığı ve duvarların yazılarla dolu olduğu gözleniyor. Seyir kamelyalarına geçişlerde ise su birikintisinden ötürü oluşan çamur, geçişlerde vatandaşlara zor anlar yaşatıyor.

ORMANLIK ARAZİDE MANGAL YAKMAK SERBEST

Fındık bahçelerinin ve ormanlık alanın içerisinde yer alan parkta seyir kamelyalarının yanı sıra çardaklarda bulunuyor. Çardaklarda insanların mangal yakmasına olanak sağlayan şöminelerin de yer aldığı tarihi parkta çıkabilecek bir yangına karşı ya da çevre kirliliğine karşı uyarılarda bulunacak herhangi bir görevli de bulunmuyor.

“HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM”

Almanya’da yaşadığını ve yılın 4-5 ayını Giresun’da geçirdiğini belirten gurbetçi Ahmet Ustaoğlu ziyarete geldiği Tabiat parkında çok büyük bir hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Belgesellerde izlediği parkın böyle atıl bir halde karşısına çıkacağını tahmin etmediğini belirten Ustaoğlu ;” Belgesellerde izlediğimizde ne kadar güzel görünüyordu ancak buraya geldiğimizde tam bir fiyasko olduğunu gördük. Tarihi değirmenler harap edilmiş, duvarlara birbirine aşklarını ilan etmiş gençler yazılar yazmış. Girişte ücret alıyorlar ama sonrasında herhangi bir kontrol görevlisi yok, alınan paraya karşılık temizlik ve düzen yok. Şelalelere inip fotoğraf çektirelim dedik ancak patika yol yapılmış çamur ve pislik içerisinde düşe kalka inip çıkıyoruz çok tehlikeli. Tarihimize böyle mi sahip çıkılır, insanlarımız duyarsız bu bir gerçek ancak siz tarihi bir parkı özelleştirirseniz eğer kontrolünü de sağlamanız gerekmektedir. Ülkemizde böyle böyle bir çok milli park atıl durumda ve bizler kendi tarihimizi kendi ellerimizle yok etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.