İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, beklenenin altında fiyat açıklayarak, fındık üreticisini mağdur eden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun, 1 Eylül’den itibaren fındık alımı yapacağını ve ödemelerinin de 21 gün sonra yapacağını açıklamasının üreticileri ikinci kez mağdur ettiğini vurguladı.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) taban fiyat, geç alım vepeşin ödeme yapmama konusundaki uygulamasının fındık üreticileri tarafından çok büyük bir tepkiye neden olduğunu belirtti.
Türkiye Millet Meclisi’nde, Temmuz ayında yapmış oldukları basın toplantısında başta gübre olmak üzere fındıkta her türlü girdide yüksek oranlı fiyat artışı meydana geldiğine işaret ederek, “hükümetin bu girdi artışlarını dikkate alarak fındık fiyatı açıklamasını ve en az 35 TL olacak şekilde fiyat açıklamasıgerektiğini ifade etmiştik. Böylece üreticinin daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini bildirmiştik” dedi.
Bu açıklamaların hiç birisinin dikkate alınmadığını ve hükümetin yıl da fındık üreticisini mağdur ettiğini ve etmeye devam ettiğini hatırlatan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, açıklamaların şöyle sürdürdü:
“ Hükümet fındık alım fiyatlarını Giresun kalite fındık için kilosu 27 TL, Levant kalite fındık için ise 26,5 TLolarak açıklamıştır. Açıklanan bu fındık alım fiyatları üretici üzerinde büyük bir memnuniyetsizliğe ve mağduriyete neden olmuştur. Bu memnuniyetsizliğin ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımlarına 1 Eylül itibariyle başlayacağını ve almış olduğu fındığın parasını da üreticiye ancak 21 gün sonra yapacağını açıklamıştır. TMO’nun bu açıklaması üreticiyi açıklanan düşük alım fiyatlarının ardından ikinci kez mağdur etmiştir.
Bu durum karşısında TMO’nun 1 Eylül tarihini belemeyecek durumda olan borçlu üretici, tüccara yönelmek zorunda kalmıştır. Böylece 27 TL’lik fiyat fiyatı tüccarda 24 liraya kadar düşmüştür. Ne yazık ki borçlu olan üretici fındığını 24 TL’den tüccara satmaya başlamıştır. Halbuki TMO, geçen yıl 20 Ağustos tarihinde alımlara başlamıştı.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu kararından derhal vazgeçmeli ve fındık alımına biran önce başlamalıdır. TMO tarafından fındık üreticisine peşin ödeme yapmalıdır. Ayrıca yetersiz olan fındık alım noktalarının sayısı artırılmalıdır. Uygulamaya konulan dönüm başı 100 kg alım kotasından da vazgeçilmelidir. Bu şekilde fındık üreticisinin mağduriyeti giderilmelidir.”