Giresun’un Espiye ilçesi Avluca köyünde yaşayan Ahmet Yahşi, dededen babaya kalma fındık dallarından el işi sepet örme geleneğini evinde kurduğu atolyede 30 yıldır sürdürüyor. Ürettiği sepetleri ise 30 ile 50 lira arasında satışa sunan Yahşi, ‘plastik’ sepetlerden yakınıyor.

Ahmet Yahşi, sepetçiliği oğluna ve Espiye Halk Eğitim Merkezi’ndeki kursiyerlere de öğreterek geleneğin sürmesini sağlıyor.

        FINDIK DALI SEPETLERİN YERİNİ PLASTİK ALDI

Sepet ustası Ahmet Yahşi: “her ağaçtan, her mevsimde sepet yapılmaz”

Espiye’nin üçüncü kuşak sepet ustası Ahmet Yahşi, geleneksel sanatının özelliklerini anlattı.  Eskiden sepetin önemli bir ihtiyaç olarak görüldüğünden bu mesleği yapan çok kişi olduğunu söyleyen Yahşi,” şimdi sepetin yerini plastik kovalar, metalden yapılan eşyalar, çuvallar aldı. Bu plastik kovalar çok sağlıklı olmasa da kullanılıyor. Oysaki tamamen ahşap ve doğal olan bu sepetler daha sağlıklı. İçerisinde her türlü gıda maddeni taşıyabilir, saklayabilirsin. Fakat sepet günümüzde ihtiyaçtan çok süs eşyası, dekor olarak kullanılıyor. Bu nedenle bu mesleği yapan ustalarda kalmıyor” dedi.

HER İŞE UYGUN SEPET YAPIYOR

Her zaman ve her ağaçtan sepet yapılmadığını da anlatan Yahşi, “Bu sepet için bölgemizde en uygun olan ham fındık ağacıdır. Genelde Eylül, Ekim aylarında fındık ağacının yapraklarını dökmesiyle başlayan uygun sepetlik dal kesimi, yaprak açma zamanı olan Mart sonuna kadar devam eder. Bu zaman aralığından sonra sepetlik dallar kesilmez kesilse de işe yaramaz. Bende Eylül ve Mart ayı aralığında ormanları dolaşarak ham fındık ararım uygun olanları seçerek keserim ve sepetlik için evin kapısında temizledikten sonra evde yapmaya başlıyorum. Önce örülecek hale getiriyorum ve yapmaya başlıyorum. Siparişe göre sepet yapıyorum. Kimine dekor için kimine ihtiyaç için yapıyorum. Bizim köylerde bahçeye yemek taşımak için büyük sepet yapıyorum. Meyve toplamak içinse küçük sepetler yapıyorum. Bir sepeti yapmak bir günü buluyor ve 30 ila 50 TL arasında büyüklüğüne göre fiyatları değişiyor” şeklinde konuştu.

HALK EĞİTİM MERKEZİ’NDE SEPETÇİLİĞİ ÖĞRETİYOR

Bu mesleği yaşatmak adına Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğreticilik de yaptığını kaydeden Mustafa Yahşi, “Bu mesleği ben bir gelenek olarak yaşatmaya çalışıyorum. Bu meslek ölmesin diye Espiye Halk Eğitim Merkezi’nde yok olmaya yüz tutmuş meslek olarak usta öğreticilik yapıyorum. Kursiyerler aracılığıyla şimdiye kadar birçok kişiye öğretme imkanım oldu. Buda beni çok mutlu ediyor. İstiyorum ki bu meslek de birçok meslek gibi zamana karşı yok olmasın” ifadelerini kullandı.