Giresun’da 19.Yüzyılın mirası, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma dönemin mimari özelliklerini taşıyan kemer köprüler kaderlerine terk edilmiş durumda.
Tarihi İpek Yolu’na bağlantı yolları güzergahında olan bu köprülerin restore edilerek tarih ve turizm değeri olarak ortaya çıkarılması ve korunması gerekirken, yağma ve talanla yok ediliyor.Çoğunun üzerine köprü yapılarak yıkılıyor.
Köprülerin envanterlerde kayıtları yok, 12’tanesinin Yağlıdere havzasında olduğu biliniyor, toplam sayılarının ise, 50’ye yakın olduğu tahmin ediliyor.
Bu köprülerden en değerli olan çifte kemer köprüler. Sadece üç tane kalan bu köprüler de diğerleriyle aynı kaderi paylaşıyor.
YIKIM KARARINA RAĞMEN…
Bu köprülerden birisi Giresun’un Çanakçı İlçesi, Akköy Köyü Köprübaşı mevkiinde bulunan tarihi Çift Kemerli köprü. Ancak köprü 1975 yılında üstüne yapılan köprünün altında yok olmuş durumda. Yıkılma kararına rağmen 700 yıllık köprünün üzerinde duran köprünün içler acısı hali başta yöre halkı olmak üzere tarihçilerin de tepkisini çekiyor.
Çanakçı’dan Görele ve Tirebolu köylerine ulaşım sağlayan tarihi kemer köprünün üzerine yapılan beton köprüyle kapatıldığını ifade eden kötün eski muhtarlarından Mehmet Ali Şahin, tarihi gün güzüne çıkartılması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
TARİHİ KÖPRÜYÜ KÖPRÜNÜN ALTINA GÖMDÜLER
Köprübaşı mevkiinde bulunan tarihi Çift Kemerli köprünün tarihi önemini anlatan Mehmet Ali Şahin, “ Çanakçı ilçesinden sadece 2 km. mesafede bulunan ve bölgenin ipek yolu olarak değerlendirilen geçiş güzergahında bulunan tarihi köprü, Görele ve Tirebolu ilçelerine de ulaşım sağlıyor. Birinci Dünya Savaşı sırsında Çanakçı, Kızılalı Dağı’ndaki maden ocağından çıkan cevherin Görele iskelesine taşınması da bu köprü üzerinden gerçekleştirilirmiş.
Köprümüz 1915’li yıllarda Rusların Karadeniz Bölgesi’ne geldiği sıralarda, kayalar üzerine büyük ayağını Ruslar, küçük ayağı da bizim dedelerimiz tarafından yapıldığı bizlere nakledildi.
Bu çift kemerli köprüden Giresun genelinde sadece 3 tane var ve bunun bir tanesi de bizim köyümüzde bulunuyor.” bilgisini verdi.
ANITLAR KURULUNUN KARARINA UYULMALI.TARİHİ KEMER KÖPRÜ KURTARILMALI
Tarihi Çift Kemer köprünün üzerine yapılan beton köprünün yıkım kararının biran önce gerçekleştirilerek tarihi gün yüzüne çıkartmak gerektiğini de ifade eden Şahin, “Anıtlar Genel Kurulu geldi ve köprümüzden bağımsız yeni bir köprünün yapılması yönde karar verdi. Biz köy halkı olarak yeni köprünün uygun bir yere taşınıp, tarihi eser olan iki ayaklı taş köprünün korunmasını ve açığa çıkmasını istiyoruz. Giresun genelinde her derede tarihi bir veya iki tane kemer köprü var ama çift gözlü olan köprü sadece 3 tane ve onlardan biriside bizim köyümüzde bulunuyor. Biz köprümüzün gün yüzüne çıkması için yetkililerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.