Fındık üreticilerine dekara verilen 8 liralık gübre desteğinin hiçbir anlamı kalmadığına dikkat çeken Karan, “2020 yılının Ocak ayında fındık bölgesinde kullanılan (CAN) Kalsiyum Amonyum Nitrat Gübresinin 50 kilogramlık çuvalı 110 lira iken, 2022 Ocak ayında ve şimdi 360-380 lira arasında değişiyor. Yine 2020 yılı Ocak ayında 20:20:20 50 kilogramlık Kompoze gübre 120-130 lira civarındayken 2022 Ocak ayında ve şu anda 400 liradır.
Üretimde verimi artırmamız için gübre destekleri ya arttırılmalı veya çiftçinin kullandığı gübrenin yarısı sübvanse edilmelidir. Gübre fiyatları 200 lira bandının altına düşmediği sürece, üretici bahçesine gübre atamayacak, fındıkta verim ve kalite düşecektir. Buda dünya fındık üretim ve ihracatında lider konumda bulunan Türkiye’nin kan kaybetmesine yol açacaktır” dedi.
Fındıkta alan bazlı gelir desteği miktarının acilen güncellenerek, artırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bölge milletvekillerine seslenen Karan, dönüm başına 2014 yılından beri 170 lira olarak ödenen desteğinin dolar kuru ve artan girdi maliyetleri karşısında eriyip kaybolduğunu, şu anda askıda olan 2021 yılı destek ödemelerinin askıdan inmeden yeniden belirlenmesini gerektiğini bildirdi.
Karan, stratejik öneme sahip buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üretimi yapan çiftçilere mevcut desteklere ilave 'Ek Girdi Desteği' olarak dekara 50 lira ödeme yapılacağının açıklandığını hatırlatarak, fındığında Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.