Yapılan açıklamada ; “Araştırmalar sonucunda bahse konu haberlerle ilgili bir olayın Giresun’da olmadığı tespit edilmiştir,söz konusu haberlerde herhangi bir tesis ve yere ilişkin bilgiye yer verilmediği gibi görsellerin de İlimizde faaliyet gösteren tesislerin hiç birine ait olmadığı değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Valilikten yapılan açıklamanın devamında ; “Bilindiği üzere, Giresun’da 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen sel afeti sonrasında; Harşit Vadisi, Yağlıdere Vadisi, Gelevera Vadisi üzerinde faaliyet gösteren kum-çakıl ocaklarına ait I(a) Grubu Maden İşletme Ruhsatları Valilik Makamının 01.09.2020 tarih ve 291 sayılı olurlarıyla iptal edilerek bu işletmelerin faaliyetleri durdurulmuştur.

Bu işletmelerle ilgili DSİ 22.Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği raporun sonuç kısmında özetle” Tesis yeri akarsu yatağı ve taşkın sahası içeresinde yer aldığından, akarsu morfolojisi ve akış koşullarını olumsuz etkilemesi nedeniyle söz konusu tesislerin kaldırılması gerektiği değerlendirilmiştir” tespiti yer almıştır.

DSİ 22.bölge Müdürlüğü’nün yaptığı tespitlere istinaden bu işletmelere stok sahalarında bulunan malzemeleri işleyerek tüketmeleri için 09.09.2020 tarihinden itibaren İl Özel İdaresi tarafından 3(üç) ay süre ile izin verilmiş olup, verilen izin süresi 09.12.2020 tarihinde sona ermiştir. Söz konusu kırma-eleme tesislerinin faaliyetleri, Genel sekreterlik Makamının 14.12.2020 tarih ve sayılı olurlarıyla mühürlenerek durdurulmuştur. Dere yatağı kadastral sınırları içinde yer alan konkasör tesislerinin oluşabilecek sel ve diğer afetlerde risk altında olacağından, can ve mal güvenliği için tesisin dere yatağı dışına taşınması hususunda da ilgili firmalara gerekli yazılı tebligat yapılmıştır.

DSİ’nin uygun görüş vererek taşkın koruma tesisi inşa eden ve dere yatağı kadastral sınırı dışına çıkarılan tesislere imar planı yaptırılarak, özel mülkiyet içerisine kurulan kırma-eleme tesislerine, maden işletme ruhsatından bağımsız olarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiştir.

İl Özel İdaremizce tespiti yapılan ve DSİ 22.Bölge Müdürlüğünce alınmasına uygun görüş verilen dere yatağı üzerinde taşkına neden olabilecek nitelikteki rüsubat malzemeleri “bedeli mukabilinde” istekli işletmelere İl Özel İdaremizce satışı yapılmakta ve bu malzemeler söz konusu tesislerde işlenmektedir” ifadelerine yer verildi.