Vali Ünlü, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerinde hayatlarını kaybeden 50 binin üzerindeki vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diledi.

“DEPREM BÖLGESİNDE GİRESUN FINDIK ÇARŞISINI FAAL HALE GETİRDİK”

Türkiye’nin depremin izlerini tamamen silmek, yaralarını sarmak için bir olduğunu, depremzede vatandaşlarımızın yanında olduğunu belirten Vali Ünlü “Giresun olarak bizde üzerimize düşen ne varsa yerine getirdik elimizi bölgenin üzerinden hiç çekmedik. Bildiğiniz üzere yaklaşık 40 gün boyunca Kahramanmaraş’ta koordinatör vali olarak görev yaptım. Bu süreç içerisinde oradaki vatandaşlarımıza hizmet için bir dakikayı bile boş geçirmedik. Bu şiarla Kahramanmaraş ili Türkoğlu ilçesinde Giresun Fındık Çarşısını faal hale getirdik. Bölgede bulunan bütün barınma merkezlerindeki vatandaşlarımızla bir araya gelerek onların dertlerine derman olmaya çalıştık. Bunların yanı sıra Hatay ili Hassa ilçesinde 46 dükkandan oluşan Yozgat-Giresun Esnaf Çarşısını tamamladık.

Kısaca bu zor günlerde büyük bir özveri ve fedakârlıkla yaraların sarılması için Kaymakamlıklarımızdan Belediyelerimize; Odalarımızdan, Meslek Kuruluşlarımıza; Gönüllülerimizden, Görevlilerimize kadar yoğun bir faaliyet sürecini el birliği ile icra ettik ve etmeye de devam ediyoruz” dedi.

“TEMEL İLKE, DOĞAYI KORUMAK VE KOLLAMAK OLMALIDIR”

Konuşmasına, Çevre haftasının önemine değinerek devam eden Vali Ünlü “Bu yılın Çevre Haftası ‘Temiz Deniz, Temiz Dünya’ temasıyla kutlanacaktır.  Temiz bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillerimize temiz bir çevre bırakabilmek için tüm insanlığı tehdit eden çevre sorunlarının çözümündeki temel ilke, doğayı korumak ve kollamak olmalıdır.

Hafta boyunca denizlerimiz ve doğal çevrenin korunması, denizler ve iklim değişikliği ilişkisinin işlenmesi, denizlerin, kıyı alanları ve karalarla olan bağlantısının çevresel boyutuyla ele alınması, denizlerimizin kirlenmeden korunması gerektiği ve ister deniz kıyısında yaşayalım ister uzakta, yaşamın denizlere bağımlı olduğu bilincinin topluma yayılması önem arz etmektedir.

Çevre kirliliği ile mücadele etmek, çevreyi korumak, doğayla uyum içerisinde yaşamak, çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olan etkenleri asgariye indirmek ve doğal dokunun bozulmasını önleyecek tedbirleri almak devlet ve birey olarak hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur.

Çevrenin bize geçmiş kuşaklardan kalan bir miras değil, gelecek nesillere bırakacağımız bir emanet olduğu gerçeğini hatırlatarak,  gelecek kuşaklara daha yeşil, daha güzel bir dünya bırakmak bizler için insani, ahlaki ve manevi bir görevdir” ifadelerini kullandı.

“KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR”

Çevre bilincinin artırılmasında ve çevrenin korunmasında geri dönüşümün önemine vurgu yaparak, bu konuna son yıllarda hayata geçirilen projelere değinin Vali Ünlü “Bunun en güzel örneği Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ dir.

Çevre konusunda duyarlılık oluşturan ‘Sıfır Atık Projesi’ ile yarınlara temiz bir dünya bırakmak, kaynakları daha verimli kullanarak israfı önlemek, atık miktarını azaltmak ve mevcut atıkları geri dönüştürmek amacıyla atık yönetim sistemi oluşturulmuştur.

Sıfır atık farkındalığını artırmak adına ‘Kaynağında ayrıştırmak bilinçtir’ diyerek evde, okulda, işyerinde ve tüm sosyal alanlarda kâğıdı gıdadan, camı metalden ayrıştırmalıyız” diye konuştu.

“GİRESUN’DA 1 YILDA, BİR MİLYON 682 BİN 650 KG GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ATIK TOPLANDI”

Vali Ünlü, Giresun’da Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da “İlimizde 939 adet sıfır atık belgesi verilmiştir. 2022 yılı içerisinde 1.682.650 kg geri dönüştürülebilir atık toplanmış olup, bu atıklardan en fazla payı 1.071.464 kg ile kağıt alırken, 392.080 kg ile plastik, 158.152 kg metal ve 60.954 kg ile cam izlemiştir. Yine 2022 yılında 54.563 kg Atık Madeni Yağlar, 32.887 kg Bitkisel Atık Yağ, 687.974 Kg Tıbbi atık ve 15.689 adet Atık Pil ve Akü toplanarak doğaya geri kazanımı sağlanmıştır” bilgisini paylaştı.

“YENİLENEBİLİR VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL ENERJİ KAYNAKLARINI DAHA ÖN PLANDA TUTMALIYIZ”

Çevre kirliliğini önlemenin bir yolunun da hava kirliliğini önlemekten geçtiğine dikkat çeken Vali Ünlü “Bildiğimiz üzere toplu taşıma araçlarını kullanmak bile karbon salınımının azalmasında ciddi bir rol oynuyor. Bu minvalde atılan en büyük adımlardan bir tanesi de yerli ve milli otomobilimiz TOGG’dur. %100 elektrikli bir otomobil olduğundan egzoz gazı ve karbon salınımı sıfırdır.

Tüm bunların yanı sıra rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir ve sürdürülebilir yeşil enerji kaynaklarını daha ön planda tutmalıyız. Ormanlık alanlarımızı korumalı, daha çok ağaçlandırma yapmalıyız. Hayatımızdaki küçük değişimler ile ‘Çevre dostu ürünler kullanacağım, tek kullanımlık plastik yerine alternatiflerini kullanacağım, evsel atıklarımı geri dönüşüme göndereceğim, çevremi sıfır atık mavi ile bilgilendireceğim’ sözünü vererek dünyada büyük bir değişimin parçası olabiliriz. Doğaya gerçekten hak ettiği saygıyı gösterirsek, doğa bize bunun karşılığını fazlasıyla verecektir.

 

Bu vesile ile tekrar belirtmek isterim ki hem ülkemizi ve hem de dünyayı daha yaşanabilir ve temiz çevre ile buluşturmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz” sözü verdi.(Giresun Valiliği)