Fındık üreticilerine verilen desteklerden dolayı hükümete teşekkür eden Cemal Öztürk, ‘’Bilindiği üzere Türkiye fındık üretiminde dünya birincisidir. Ürettiğimiz fındığın yüzde 80'i ihraç edilmektedir. Hükümetimizin son yıllarda izlediği fındık politikasından dolayı hem Türkiye hem çiftçimiz kârlı çıkmaktadır. Açıklanan müdahale fiyatları ve Toprak Mahsulleri Ofisince sürecin iyi yönetilmesi üreticilerimizi memnun etmektedir. Zamanında ve yerinde müdahale piyasaya denge getirmektedir. Bu da doğru politikaların doğru sonuçları getirdiğini göstermektedir. İnşallah böyle de devam edecektir. İnanıyorum ki bundan sonra dünya fındık piyasasında Türkiye’nin kararları daha etkin olacaktır. Fındık üreticilerine her zaman destek olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi’ye, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’ye, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ve tüm çalışanlarına fındık bölgesi milletvekilleri adına bir kez daha teşekkür ediyorum’ dedi.
Komisyondaki konuşmasında, Tirebolu’da daha önce yapımı planlanan çay fabrikası projesinin ÇAYKUR tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, ’Ülkemizde sudan sonra en fazla tüketilen içecek çaydır. Bilindiği gibi çay ülkemizde sadece Doğu Karadeniz Bölgesinde üretiliyor. Milletvekili olduğum Giresun ilinin doğu ilçelerinde de çay üretiliyor. Türkiye olarak kişi başına çay tüketiminde dünya birincisiyiz. Üretimde de ilk sıralarda yer alıyoruz. Şimdilik ithalat gerektirecek bir durum söz konusu olmamakla birlikte, bu üretim şekliyle Türkiye’nin artık net çay ithalatçısı durumuna geldiği görülmektedir. Hem ülkemizin geleceği hem de üreticilerimizin gelirinin artması için tedbir alınması, çaylıkların yenilenmesi hatta yeni çay bahçeleri kurulmasına izin verilmesi gerekmektedir. Giresun çayı kalitesiyle ünlüdür. Bilindiği gibi ÇAYKUR’un 42 numara çayı Giresun’un Eynesil, Görele, Çanakçı, Güce ilçelerinde yetişen çaylarla Tirebolu’da üretiliyor. Bu fabrikanın kapasitesinin arttırılması ve planlanan ama son ekonomik gelişmeler nedeniyle beklemeye alınan yeni çay fabrikası projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir’’ dedi.
“GİRESUN’DA DSİ YATIRIMLARI ARTARAK DEVAM EDECEK”
Giresun'un ihtiyacı olan Devlet Su İşleri yatırımlarını Bakan Vahit Kirişçi’ye soran Öztürk, açıklamasının devamında şu bilgileri verdi: “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleşen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında, Devlet Su İşleri’nin ilimizde yapımı devam eden ve planlanan yeni yatırımlarına ilişkin görüşmeler de gerçekleştirdik. Bu kapsamda, DSİ’nin Giresun İkisu-Aksu Vadisi'ndeki su projesinin bizim için hayati bir önem taşımakta olduğunu, bu yatırımın Giresun Merkez, Bulancak, Dereli, Keşap ilçelerimiz, Duroğlu Beldemiz ve 42 köyümüz olmak üzere 300 bin civarında nüfusa hitap edebilecek bir proje olduğunu, projenin kısa zaman içerisinde hayata geçirilmesi için Sayın Bakanımıza DSİ’ne talimat vermelerini rica ettim. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Kirişçi; içme ve kullanma suyunun temin edileceği isale hattı ve arıtma tesisine ait proje çalışmalarının devam etmekte olduğunu ifade ederek, “Bakanlığımızca Haziran 2023’te projelerin tamamlanması öngörülmekte olup 2023 yılı yatırım programına teklif edilecektir” sözleriyle karşılık vermiştir. Görüşmelerde ayrıca, ilimizde 2020 yılında meydana gelen sel afetinden sonra devam eden dere içi ıslah projelerinin kaynaklarının arttırılmasının hayati önem taşımakta olduğunu ifade ettim. Sayın Bakanımız Kirişçi ise sözlerime karşılık olarak; ‘’Giresun ilimizde taşkın koruma projelerine 2022 yılı senesi başında 43,2 milyon TL ödenek ayrılmıştı. Şu an itibari ile 190,7 milyon TL yeni bir ödenek daha temin edilmiştir. Taşkın koruma inşaatları hızla devam etmektedir’’ cevabını vermiştir.İlimizdeki DSİ yatırımlarının yakın takipçisiyiz.Hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam kalitelerini artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.Giresun’da DSİ yatırımları hız kesmeden devam edecektir’’