Hizmet İhracatçıları Birliğinin (HİB) çalışmasına göre, nisan ayında yaklaşık 7,9 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Gültepe, nisan ayında uzun bayram tatilinin olumsuz etkisini ihracatta hissettiklerini açıkladı.
Gültepe, şunları kaydetti:"Sektörlere baktığımızda ilk sırada 2 milyar 746 milyon dolarla otomotiv yer alıyor. Otomotivi, 2,5 milyar dolarla kimya, 1 milyar 231 milyon dolarla hazır giyim, 1 milyar 208 milyon dolarla çelik ve 1,2 milyar dolarla elektrik-elektronik sektörü takip ediyor. Geçen ay 10 sektörümüz ihracatını artırırken, 16 sektörümüzde düşüş kaydedildi. Oysa hedeflerimize ulaşabilmemiz için her sektörün ortalama yüzde 5 ila 10 arasında büyümesi gerekiyor. Değer bazında en çok düşüş yaşayan sektörlerimiz, hazır giyim, mücevher ve demir-demir dışı metaller oldu. Firmaların kanuni merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 51 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan illerimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralandı.
Giresun 50,1 milyon dolar ihracat ile tarihinin en yüksek ihracatına imza attı. İhracatını değer bazında en çok artıran illerimizse sırasıyla Sakarya, Hatay ve Kocaeli oldu. Coğrafi bölgelere göre baktığımızda geçen ay Karadeniz’de yüzde 13,6, Akdeniz'de ise yüzde 10’luk ihracat artışı gerçekleşti. Nisan ayında 1068 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Yeni firmalarımız ihracatımıza 82,1 milyon dolar katkı sundu. Birim ihracat değerimiz ise yüzde 13,8 düşüşle 1,34 dolar oldu. Parite de uzun zamandan sonra ihracatımıza olumsuz yansıdı. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak şeklinde sıralandı. Bu ülkeler dışında, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya, Hollanda ve Singapur’da dikkat çekici artışlar kaydettik. Genel tabloda ise 96 ülkede ihracatımızı artırdık."
TİM Başkanı Gültepe, ihracat pazarlarındaki yapısal koşulları takip ettiklerini TİM İhracat Pazar Monitörü’nün verilerine bakıldığında, İhracat Talep Endeksi’nde kısmi de olsa bir iyileşme gördüklerini belirtti.(AA)