2021-2027 dönemi ikinci ve son proje teklif çağrısı kapsamında düzenlenen çalıştay, Romanya Bayındırlık, Kalkınma ve Yönetim Bakanlığının yönetiminde, Köstence'deki Ortak Sekretarya Ofisi ve Avrupa Birliği Başkanlığı Ulusal Otoritesi iş birliğinde düzenlendi.Etkinliğe Giresun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ile Romanya Kalkınma, Bayındırlık ve Yönetim Bakanlığı Avrupa İş Birliği Programları Yönetim Makamı Başkanlığından Birim Başkanı Laura Bobarnac'ın da katılımıyla önemli bir ilgi gösterildi.

Etkinlik, proje hazırlama süreciyle ilgili detaylı teknik bilgilerin yanı sıra proje başvuru süreci ve bütçe hazırlama konularında katılımcıları bilgilendirdi. Ayrıca, elektronik başvuru sisteminde proje müdahale mantığı ve bütçe oluşturma uygulamaları üzerine gerçekleştirilen durum çalışmasıyla pratik bir bakış açısı sunuldu.Programın kapsamında yer alan illerdeki kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, kalkınma ajansları, oda ve borsalar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri etkinlikte bulunarak iş birliklerini artırmak ve proje sunumlarını gerçekleştirmek adına önemli bir fırsat elde ettiler.
Giresun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş ve Romanya Kalkınma, Bayındırlık ve Yönetim Bakanlığı Avrupa Bölgesel İş Birliği Programları Birim Başkanı Laura Bobarnac'ın açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay, iki gün boyunca yoğun bir programla devam etti.İlk gün, program ve çağrı hakkında detaylı bilgilendirme yapıldıktan sonra, geçmiş dönemde Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından uygulanan LitOUTER projesinin deneyimleri paylaşıldı.Etkinlik, ülkelerarası proje teklifi geliştirme süreçlerinin inceliklerinin yanı sıra TESIM'in sağladığı teknik destekle birlikte proje başvurularının değerlendirme süreçlerine ilişkin bilgilendirme sunumuyla sona erdi. Katılımcılar arasında yapılan bilgilendirme sonrası sorulara en doğru cevabı verenlere ödüller verildi.
İkinci gün ise başvuru formunun incelenmesinin ardından, başvuruların yükleneceği Ortak Elektronik İzleme Sistemi (JeMS) içinde proje bütçesinin oluşturulması detaylı bir şekilde anlatıldı. Etkinlik, katılımcıların 2027 sonrası döneme ait görüşlerinin alınmasıyla son buldu.