Yapılan açıklamada ;”SES olarak döner sermaye ve ek ödenmeye dayalı ödeme sistemi yerine tek kalemde emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamamıza yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde maaş istiyoruz.
Çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek temel ücret talebimiz gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” denildi.
Sağlık Emekçileri Sendikası Giresun Temsilcilik Eş Başkanı Gökhan Topal açıklamasının devamında ;”Tüm emekçiler için yoksulluk sınırı temel ücret için esas alınarak yapılan işin niteliği, eğitim durumu, iş riski, çalışma yılı gibi kriterler ile giydirilmiş ücret skalasının belirlenmesi temel talebimizdir. Bu yönetmelikte ASM’ler, üniversite hastaneleri ve diğer kurumlarda çalışan sağlık emekçileri içinde bir düzenleme yoktur. Bu yönetmelik ile ödemeler üç başlık altında toplanmış, bu ek ödemeler emekliliğe yansıtılmadığı gibi taban ve teşvik ek ödemelerinden gelir vergisi kesilmektedir.” dedi.
Topal yaptığı yazılı açıklamada taleplerini ise şöyle sıraladı” Aile ve Sosyal hizmetler bakanlığı başta olmak üzere diğer kurumlarda çalışan sağlık emekçileri içinde düzenlemeler yapılmalıdır.
Covid-19 pandemisi koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini bir kere daha göstermiştir. Bu nedenle koruyucu sağlık hizmetlerinde çalışanlar ile tedavi edici sağlık hizmetlerinde çalışanlar arasında ek ödeme adaletsizliği yapılmamalıdır. Örneğin Halk Sağlığı uzmanı ile genel cerrah arasında ya da ameliyathane hemşiresi ile koruyucu hizmetlerde çalışan hemşirenin ek ödemeleri adaletli olmalıdır.
Yönetmelikte herhangi bir disiplin soruşturmasında uyarı, kınama, kademe durdurma, aylıktan kesme gibi ceza alanların ek ödemelerinin kesileceği yazılmaktadır. Zaten 657 sayılı Kanuna göre ceza alan birinin 2. kez cezalandırılması anlamına gelmektedir. Daha önce de benzer şekilde yönetmeliklere giren bu madde yargı kararları ile çıkartılmıştı. Kanunen yasak olan ikili cezalandırma bu yönetmelikte yeniden neden yer almıştır?
Bu yönetmelikte teknik, idari ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların gelirlerinin yüzde 2-3 ü kadar ek ödeme alması sağlanmaktadır. Bu kadar ballandıra ballandıra beklenti yaratıldıktan sonra ortaya çıkan sonuca baktığımızda tek kelime ile “lütuf ve sadakadır” diyoruz. Yine hemşire ve SHS sınıfı için ek ödemenin gelirlerine oranı en fazla yüzde 6-7’lik bir artış olacaktır. Hekimler açısından da performans almayanlar için kısmi bir artış olsa da, performans alanlar için gözle görülür bir değişiklik yaratmayacaktır. Hekimlerin de gelirlerindeki artışın ürettikleri hizmetin miktarına bağlanmış olması temel insani ücretlendirme politikasına da aykırıdır. Elbette sendika olarak başta da söylediğimiz gibi bizler her türlü performans, ek ödeme ve TEŞVİK uygulamalarına karşıyız.
Yönetmeliğin Şua ve sendikal izinleri düzenleyen maddesi eksiktir. Bu yüzden genel merkezimizce dava açılacaktır. SES olarak döner sermaye ve ek ödenmeye dayalı ödeme sistemi yerine tek kalemde emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamamıza yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde maaş istiyoruz.
Çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek temel ücret talebimiz gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.