Bu yöntemde bir banka maili olarak görülüyor ve tıklandığı zaman kullanıcı bilgileri dolandırıcıların eline geçiyor.

Teknoloji ve bilişim sistemi dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Kötü niyetli şahıslar sahte e-maillerle kullanıcıları tuzağa çekiyor. Bu sahte e-mail genelde rastgele kullanıcıların sıkça kullandıkları banka, kredi kartı şirketi, alışveriş siteleri veya e-posta hizmeti sağlayan firmalardan gönderilmiş gibi gösteriliyor. Bir örneği yakın zamanda Garanti Bankası'nın logosu kullanılarak gönderilen postada yaşandı. ‘Oltalama' denilen yöntemle gönderilen maili açan şahısların banka hesaplarına, kişisel bilgilerine veya şifrelerine ulaşılabiliyor.

“Rastgele kullanıcıların hesaplarına e-mail gönderiliyor”

Bilişim Uzmanı Ethem Şahin, veri güvenliğini tehdit eden en önemli unsurlardan biri ‘e-posta yoluyla yayılan zararlı yazılımlar veya veri hırsızlığı' yöntemleri olduğunu söyleyerek, “Sahte mail adıyla anılan bu yöntemle “veri hırsızlığı” amaçlanmaktır. Bu yöntemlerle gönderilen maili açan şahısların banka hesaplarına, kişisel bilgilerine veya şifrelerine ulaşılabilmektedir” dedi.

Şahin, bilişim sektöründe bu dolandırıcılığa verilen ismin ‘Phishing' yani ‘Oltalama' olduğunu vurgulayarak, “Bu sahtekârlık yönteminde rastgele kullanıcıların hesaplarına e-mail gönderiliyor. Bu e-mail genelde kullanıcıların sıkça kullandıkları banka, kredi kartı şirketi, alışveriş siteleri veya e-posta hizmeti sağlayan firmalardan gönderilmiş gibi gösterilmektedir. Buradaki can alıcı nokta ise size gönderilen ve bilgilerinizin girilmesini istedikleri “url adresine tıklamanızdan ibarettir.” Gelen linke tıklamanız halinde artık atılan yemi yemişsinizdir ve maruz kaldığınız sahtekârlığında buradan dönüşü de kolay kolay olmamaktadır” diye konuştu.