Vali Enver Ünlü, Giresun’da; Dereli-Alucra-Yağlıdere ve Espiye ilçe sınırları içerisinde, yeni bir turizm destinasyon oluşturmak amacı ile yeni projeleri faaliyete geçirmek üzere bir incelemelerde bulundu.

Vali Ünlü, Kuzalan Şelalesi ve Mavi Göl lokasyonunu, Kümbet Yaylası üzerinden Akpınar Köyü Kırkharman (Akpınar) Kilisesi ile Yağlıdere ile Alucra sınırlarında yer alan Çıkrıkkapı ve Dünyanın en uzun ikinci duvarı olan Hacı Abdullah Halife Duvarı, oradan da Alucra İlçesi Çakrak Köyünde bulunan ve kalıntıları günümüze kadar gelen kiliseleri ve devamında Gölyanı Obası, Hacı Abdullah Halife Külliyesi, Çağlayan Osmanlı Köyü ve son olarak tarihi Zefre Limanına bağlayacak yeni turizm destinasyonu güzergahında incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vali Ünlü, burada yaptığı açıklamada; “Değerli arkadaşlar şimdi bu Çakrak kilisemizin tam da köprümüz ile birleştiği kısmındayız biliyorsunuz Burası 3 ilçemizin Dereli, Yağlıdere ve Alucra'dan gelen yolların birleştiği Şah yolu dediğimiz bir güzergahtayız. Bu güzergahta seyahat eden vatandaşlarımızın ve turistlerimizin oldukça ilgi gösterdiği bir destinasyon burası. Biz burayı geçen hafta itibariyle Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza arz ettik. Çakrak Kilisesi'nin Restorasyonu ile ilgili biliyorsunuz geçtiğimiz yıllarda hazırlanan bir proje vardı. Bu projeye Özel İdaremizden ve GİRTAB’ dan eş finansman desteği sağlayarak DOKA’ya sunmuştuk. DOKA tarafından çalışmalar başladı. Bu işini esas zorlu kısmı proje ve izinler kısmı idi o bölümlerini hallettik ve kazıya başladık. Az önce içerde sizlerle birlikte gördük. Gerçekten güzel bir kazı yapılmış, ellerine sağlık proje koordinatörü Gazenfer İltar hocamın ve değerli ekibinin. Burada onları tebrik ediyorum, güzel bir kazı yapmışlar. Çok da ekonomik bir maliyetle bu kazıyı bitirdik. Tabii burada esas işimiz, içerden çıkan malzemeleri orijinal yerlerine hazırlanan rölöve restorasyon projeleri kapsamında restorasyonu yapılarak bir an önce kilisemizin ayağa kaldırılmasıdır.

 “Bölgede ev pansiyonculuğu başlatmamız lazım”

Gerçekten bu bölge doğası ile de çok farklı bir bölge. Obalar var, çok güzel obalarda konaklamak için mütevazı yapılmış evler var. Yine burada köy muhtarlığının başlatmış olduğu yarım kalan bir otelimiz var. Bunu da bölgenin doğal yapısıyla uyumlu hale getirmemiz lazım. Bunu bizim bölgedeki sivil mimariyi de tekrar eski Karadeniz mimarisi ile buluşturup, bölgede ev pansiyonculuğu başlatmamız lazım. Hem yerli hem yabancı turistlerin de bölgeye, Karadeniz Bölgesi'ne göstermiş olduğu yoğun ilgi bizim bölgemize de yansıması lazım. Son yıllarda ciddi manada görüyoruz ama ciddi bir konaklama problemimiz var. Yani bunun şehir merkezinde 5 yıldızlı otelleri çözebilirsiniz ama genelde kültür ve doğa turizminin olduğu doğaseverler, turistler bu tür oteller yerine köylerde, obalarda otantik tarihi özelliklerini korumuş, o bölgenin sivil mimari örneklerini tercih ederler ve buralarda konaklamak isterler.