Kamu çalışanlarının yaşadığı ekonomik sıkıntıların çözümü için refah payı ve ek zam uygulamasının acilen hayata geçirilmesini beklediklerini belirten Ekiz, “Enflasyonun üzerinde ücret artışı tesis edilmeli, Vergide adalet sağlanmalı ve kamu çalışanlarının ekonomik haklarını iyileştirici adımlar bir an önce atılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Ekiz yaptığı basın açıklamasında, 3600 ek göstergede kapsam dışı bırakılan tüm kamu çalışanlarının mağduriyetleri gerekli yasal düzenlemeler yapılarak çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

Ekiz, “Kamu şefleri,  genel idari hizmetler ve teknik hizmetler sınıfında görev alan tüm çalışanlar için TBMM ve Çalışma Bakanlığı nezdinde çalışmalar titizlikle sürdürülecektir. Kamuda, ismi her ne olursa olsun kadrolu istihdam dışındaki tüm ucube modeller terk edilmelidir. 35 farklı istihdam modeli ile kamuda çalışma barışı tesisi, hakların adil bir şekilde teslimi mümkün değildir.  Ucube istihdam modellerin nedeniyle yaşanan tüm mağduriyetlerin sonlanması için tüm çalışanlar kadrolu olmalıdır. Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları ile vekil ebe hemşirelerde kadroya alınmalıdır. Ayrıca hizmetli arkadaşlarımız, yıllardır bekledikleri ve hak ettikleri memurluk kadrosuna kavuşturulmalıdırlar” dedi.

“BANKA PROMOSYONU ÇOK KÜÇÜK MEBLAĞLARDA KALDI”

“Kamu çalışanları için geçmiş yıllarda verilen promosyon ücretlerinin ekonomik gelişmeler ve yeni anlaşmalar değerlendirildiğinde çok küçük meblağlarda kaldığı net bir şekilde ortadadır” diyen Ekiz şunları söyledi;

“Beklentilerin oldukça yükseldiği promosyon ödemelerinde çalışanların ekonomilerine katkı sağlayacak ölçüde bir ücretin hayata geçmesi için geçmiş anlaşmaların tamamı kurumlar tarafından ya revize edilmeli ya da iptal edilerek yeni bir ihale süreci başlatılmalıdır. Kamu idaresinde tüm gücüyle bu konuda inisiyatif almalıdır. Ek ödemelerle sağlık çalışanlarının ücretlerinin 5 parçaya bölerek  arzu edilen ücret politikasının hayata geçmesi imkansızdır. Bu nedenle uzun süredir kararlılıkla vurguladığımız “ Tek Kalem Maaş” önerimiz tüm ödemelerin emekliğe yansıyacak bir şekilde hayata geçmesi çözüm için uygulanacak tek ücret politikasıdır. Bunu ısrarla savunmaya ve dile getirmeye devam edeceğiz.”

“TABAN VE TEŞVİK EK ÖDEMELERİ MUTLAKA REVİZE EDİLMELİDİR”

Sağlık Bakanlığı ve kamu üniversitelerine bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm sağlık çalışanları için taban ve teşvik ödemelerinin hayata geçirildiğini hatırlatan Ekiz açıklamasının devamında şunları kaydetti;

“Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Eczacı, Psikolog, Diyetisyen, Sağlık Teknikerleri ve Teknisyenlerimiz, Genel İdari, Teknik ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan tüm kamu çalışanlarımızın beklentilerini karşılamaktan çok uzak kalmıştır. Adil ve hakkaniyetli bir ödeme için taban ve teşvik ek ödemeleri mutlaka revize edilmelidir.  Bu düzenlemeleri hayata geçiren yönetmelikte mağduriyete neden olan tüm düzenlemelere karşı sendikamız tarafından dava açılmıştır. Hukuki sürecin yanı sıra Sağlık Bakanlığı ile başvuru ve görüşmelerle de diyalog süreci yürütülecek çalışanların mağduriyetlerinin sonlanması için tüm platformlarda mücadele kararlılıkla devam ettirilecektir. Aile hekimliği çalışanları içinde destek ve diğer ödemelerle ilgili aynı süreçler yürütülmekte, aynı mücadele verilmektedir.  1. basamakta çalışanlar ile 112 çalışanlarının teşvik ödemelerde yaşadıkları mağduriyetlerde bir an önce çözülmelidir. Cumhuriyetimizin 100 yılında, Milli kimliğinin her anlamıyla vücut bulduğu sendikamızı layık olduğu yere zirveye çıkartarak yetkiyi alacağımıza inancımız tamdır. Tüm Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını hak davamızda ve büyük ailemizde bir arada olmaya çağırıyor, Başkanlar Kurulu toplantımızda alınan kararlar hakkında her türlü meşru mücadelenin kararlıkla verileceğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”