TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Dairesi Başkanlığı tarafından orman köylüsüne sağlanan desteğin uygulama talimatı nedeniyle asıl orman köylüsüne verilmediğini söyledi ve  bu duruma tepki gösterdi.

ORKÖY desteği uygulama talimatının II. maddesinin 4. bendinde yer alan “Belediye teşkilatı bulunan yerleşim yerleri (nüfusu 2500 ve altında olsa bile) çalışma programına dahil edilmeyecektir” ibaresinden kaynaklanan sorunun giderilmesi gerektiğini ifade eden Tığlı, “Büyükşehirler ORKÖY kapsamında sağlanan desteklerden faydalanabilirken, asıl orman faaliyetlerinin yürütüldüğü ve orman köylüsünün yaşadığı illerin yararlanamaması izah edilebilir bir çelişki değil”dedi.

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, bu eksikliği Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi vererek, TBMM gündemine taşıdı.

“Giresun belde mahalleleri de ORKÖY desteklerinden yararlanamıyor”

Tığlı, 6831 sayılı Orman Kanunun 32. Maddesi gereği, Büyükşehir belediyeleri haricinde, il belediyesi dahilinde yer alan, belde olmadan önce orman köy ve köylülerine tanınan hakların tümünden yararlandırılırken, belde mahallesine dönüştürüldükten sonra Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Daire Başkanlığı desteklerinden yararlanamayan çok sayıda mahalle bulunduğuna işaret ederek;”Büyükşehirlerin ilçe belediyelerinin mahallelerinde yaşamını sürdüren orman köylüleri, ORKÖY faaliyetlerinden yararlanmaya devam ederken, diğer illerdeki orman köylerinin bu olanaklardan yararlanamaması büyük bir çelişkiyi ifade etmektedir.

Bu şekilde Giresun İlinde birçok beldemiz ve mahallemizde yaşamını sürdüren gerçek orman köylüsü vatandaşımızda aynı mağduriyet yaşamaktadır. Çünkü, ORKÖY Yönetmeliği, büyükşehir olmayan illerdeki belde ve bağlısı mahallelerin ORKÖY haklarından yararlandırılmasına izin vermemektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Dairesi Başkanlığı, 2016 Yılı Uygulama Talimatının “Ferdi Kredilerde Yıllık Çalışma Programlarının Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar” başlığı altında yer alan II. Maddesinin 4. Bendinde “Belediye teşkilatı bulunan yerleşim yerleri (nüfusu 2500 ve altında olsa bile) çalışma programına dahil edilmeyecektir” ibaresine yer verilmiştir.

Bu sebeple birçok yerleşim birimi orman köyü niteliğini koruduğu ve çok sayıda vatandaşımız ormancılık faaliyeti yürüttüğü halde ORKÖY desteklerinden yararlandırılamamaktadır. “Diye konuştu.