Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ailenin korunması ve güçlendirilmesine dair farkındalık çalışmaları sürüyor.Bu kapsamda Giresun İl Müftülüğünce “Ailede Zaman Bilinci” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansa, Diyanet İşleri Başkanlığı Vaizi Ayşe Akkoç konuşmacı olarak katıldı.
Giresun Belediyesi Kültür ve Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.Programın açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, zamanın insanoğluna emanet edilmiş en kıymetli hazinelerden biri olduğunu ifade etti.Ömrün, ebedi kazanca dönüştürülmesi için gayret gösterilmesi ve zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Müftü Kılıçbay, Allah’ın razı olacağı şekilde emanet ve sorumluluk bilinciyle hareket etmenin önemine değindi.
Ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Vaizi Ayşe Akkoç, bireysel ve toplumsal ilerlemenin, teknik ve medeniyet yarışını kazanabilmenin yolunun, zaman sermayesini en verimli şekilde değerlendirmekten geçtiğini ifade etti.
“Ömür eşsiz bir sermayedir”
Kaybedilen birçok şey telafi edilebilirken ömür sermayesinin telafisinin mümkün olmadığını söyleyen Başkanlık Vaizi Ayşe Akkoç, “Yüce Allah’ın belli bir düzen ve hesaba bağladığı gök cisimlerinin hareketine göre gün, ay ve yılların ortaya çıkması, insanoğlu için sadece teorik bir bilgi değil, insanların işlerini zamana göre belli bir plan-program dahilinde düzenlemeleri konusunda yol gösterici bir işarettir.Zamanın bereketlenmesi için Kur’an ve sünnetin belirlediği ‘zamana bağlı’ ibadetleri yerine getirmeliyiz.İbnü’l-vakt olmalıyız yani her vakit, içinde bulunduğumuz zamana en uygun düşen ibadet ve amelle meşgul olmalıyız.Allah Resulü’nün dua ettiği gibi ‘Gece ve gündüzün getirdiklerinin şerrinden, rüzgarın ve zamanın getirdiği kötülüklerden Allah’a sığınmalıyız.’ Hayatımızın anlamlı ve bereketli olması için zamanın kıymetini bilerek, her anımızı kulluk bilinci içinde, faydalı işlerle geçirmeliyiz.” dedi.
“Ağaç yaşken eğilir”
Çocukların zamanı nasıl değerli hale getireceğini ailesinde görüp, aile bireylerinden öğrendiğini kaydeden Başkanlık Vaizi Akkoç, “Çocuklarımızın ilk eğitim yuvası olan ailede, zaman şuuruyla birlikte plan yapmayı öğrenmesi ve buna uyma becerisine sahip olması son derece önemlidir.İbadet alışkanlığı ve iştiyakı da çocuklukta edinilirse kalıcı olacaktır.
Anne ve babasının ibadetle, ilimle, iyi ve faydalı işlerle meşgul olduğunu gören, böyle bir ailede büyüyen çocuklar, ailelerine ve topluma karşı duyarlı, sorumluluklarını yerine getiren ve zamanın kıymetini bilen bireyler olarak yetişeceklerdir.Hz. Ali’nin, ‘Çocuklarınızı kendi çağınıza göre değil onların yaşayacağı çağa göre yetiştirin.’ ifadeleri ebeveynin çocuklara hayatı her yönüyle öğretmesinde, erdemli, sorumluluk sahibi, vicdanlı, duyarlı bireyler olmalarında çocukluk ve gençlik çağının kıymetinin bilinmesinin yanında çağın gereklerini doğru idrak etme konusunda da ufuk açıcı bir uyarıdır.” diye konuştu.
“Çocuklarımızı bağımlılıktan koruyalım”
Teknolojinin helal haram hassasiyeti taşıyarak, ahlaki ilkeler ekseninde, bağımlılığa dönüşmeden kullanılması gerektiğini vurgulayan Akkoç şu ifadelere yer verdi, “Günümüzde gençlerimiz başta olmak üzere toplumu tehdit eden ve zaman israfına neden olan bağımlılık, özenti, sapkın inançlar, zararlı içeriklere sahip her türlü görsel medya gibi unsurlara karşı ailelerin bilinçli olması gerekmektedir. Aileler çocuklara, vaktin nasıl değerlendirileceğini öğretmeli, faydalı ve yaşlarına uygun alışkanlıklar kazandırmalıdır.”