Giresun’da hizmet serüvenine ilk olarak ‘Fındık İstasyonu’ adıyla başlayan enstitünün zamanla Fındık Araştırma Enstitüsü adını aldığını ve 87 yıldır hizmet verdiğini belirten Dr. Aysun Akar, enstitüde gerçekleştirilen çalışmalar konusunda bilgiler vererek istilacı tür kahverengi kokarcayla ilgili önemli noktalara değindi. Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Aysun Akar, enstitünün 2017 yılından bu yana kahverengi kokarcayla ilgili çalışmalar gerçekleştirdiğini ve türün bu yıl pik yapması sebebiyle çalışmaların çoğaltıldığını ifade etti. Kahverengi Kokarcayla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları anlatan Müdür Akar; “Enstitümüzde kahverengi kokarcanın fındıktaki biyolojisi belirlenmiştir. Elde edilen veriler sayesinde türle mücadele için teknik talimat ve standart ilaç deneme metodu hazırlanmıştır. Bu doğrultuda mücadelede kullanılabilecek bazı insektisitler ruhsat almış ve bunun yanında kahverengi kokarcanın anavatanı olan Doğu Asya ülkelerinde zararlıyı kontrol altında tutan bir yumurta parazitoitinin üretimi için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde bir tesis kurularak ilk parazitoit salımlarına bu yıl başlanmıştır.” dedi.
Fındık bahçeleri için zarar teşkil eden kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında alınabilecek önlemlerden bahseden Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Aysun Akar; “Kahverengi kokarcanın bugünlerde evlere olan yayılımını avantaja çevirmeliyiz. 2024 yılı popülasyonun azaltılması için evlere, balkonlara, odunluklara gelen böceklerin toplanarak imha edilmesi büyük önem taşımaktadır. İmha edilmeyen her dişi önümüzdeki toplamda 200’ kadar yumurta bırakabilecektir. Evlere giren böceklerin süpürülüp ezilmesi veya bir poşet içinde kapalı bırakılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Toplantıya, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ziraat Mühendisi Çiğdem Bulam Köse, Yüksek Gıda Mühendisi Dr. Tuğba Er, Gıda Mühendisi Dr. Fikret Tüfekçi ve Yüksek Ziraat Mühendisi Ebru Gümüş’ün de eşlik etti.