Prof. Dr. Turan, Türkiye'nin en kapsamlı Tatlı Su Balığı Müzesi'nin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde 2012 yılında kurulduğunu söyledi.
Müzede 350'si tatlı su balığı olmak üzere 400'e yakın tür bulunduğunu belirten Turan, türlere ait yaklaşık 50 bin örneğin kavanozlarda yüzde 4 formaldehit içeren suda saklandığını, su bulanıklaştıkça değiştirildiğini, örnek balıkların bu şekilde 500 ila 1000 yıl bozulmadan korunabildiğini anlattı.
Turan, müzede tanımlanmış türlerin yanında çalışmaları devam eden türlerin de bulunduğunu, bilim dünyasına kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Turan, biri yabancı 6 kişilik ekip arkadaşıyla Türkiye'nin bütün akarsularında çok kapsamlı örnekleme çalışması yürüttüklerini dile getirerek, ülke genelinde 16 alabalık türü, Turcichondrostama ve Paracapoeta sazan cinsleri ile bunlara ait 36 sazan türünü, ayrıca 5 çöpçü balığı türünü tanımlayarak literatüre kazandırdıklarını kaydetti.
Türk bilim adamlarının balık türleri üzerindeki araştırmalarının 1990'lı yıllarda başladığını, 2000'li yıllarda artış gösterdiğini aktaran Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Türkiye tatlı su balıkları yönünden çok zengin bir ülke. Avrupa'ya yakın bir zenginliği var ama Avrupa araştırmalarını çoktan bitirmiş. Türk bilim adamları 2006 yılından sonra daha çok bu araştırmaların içerisine girdi. Çok sayıda tür tanımladı. Sadece benim ve ekibim 57 tür tanımladı. Ayrıca 2 cins var içerisinde. Bizim tanımladığımız türler Türkiye'deki tatlı su balıklarının yüzde 14'ünü oluşturmaktadır."
Turan, Türkiye'nin alabalıklar için bir merkez gibi olduğuna işaret ederek, "Çok sayıda tür var Türkiye'de. 2009'dan bu yana 16 tür biz tanımladık. 20. yüzyılda dünyanın hiçbir tarafında bu kadar alabalık türü tanımlanmadı. Anadolu'nun bakir olması dolayısıyla arkadaşlarımla bize nasip oldu. Halen tasnif etmediğimiz, incelemediğimiz türler var." dedi.