Kurşun, çoklu hissedarı olan tapulu arazilerde yatırım imkanları hakkında bilgilendirmede bulundu.
Karadeniz Bölgesinde tapulardaki çoklu hissedarlık durumunun yatırım yapmaya engel teşkil ettiğine dikkat çeken Kurşun, şöyle devam etti:“Bu durum hissedarların kendi aralarında anlaşmasıyla çözüme kavuşabilecek ve kendi arazilerinde yatırım imkanı doğacaktır. Hissedarlar, zaten fiili olarak kullanmış oldukları alanlar için tapuya gidip rızaen birbirlerine karşılıklı kiralama yapacaklar ve üst haklarını verecekler, bu şekilde her bir hissedar birbirinden bağımsız olarak Kurumumuza proje sunabileceklerdir.”
Tapu müdürlüklerinde karşılıklı kiralamalarını tamamlayan ve birbirlerine üst haklarını veren tüm hissedarların aynı tapu içinde yatırımlara kamu katkısı sağlayan kurumlara ayrı ayrı müracaatta bulunabileceklerini dile getiren İl Koordinatörü Kurşun, şu bilgileri aktardı:
“Bir tapu üzerinde fiili kullanma mutabakatları olan hissedarlar, tapu içerisinde kadastral kodları itibariyle bölünmek suretiyle kendi kullanım alanlarının sınırlarını belirlemeleri halinde, diğer hissedarlarla birlikte karşılıklı en az 30 yıl ve üzeri bağımsız ve sürekli üst hakkı ile kiralama yapabilirler. (TKDK için kiralama süresi en az 10 senedir) Bu kiralama işlemi üst hakkı ile beraber ister hissedarlara ister üçüncü şahıslara da müstakilen yapılabilir. Yine üst hakkı ile beraber alt kiracılara kiralama hakkı da verilebilir. Böylelikle hisseli araziler istenilen büyüklükte bölünmüş, bağımsız ve sürekli olarak yatırıma uygun hale getirilmiş olacaktır.”
Kurşun, hisseli arazilerde yatırım imkanı ile ilgili hem arazi sahiplerine hem de ilgili taksimatları yapıp arazi sahipleri için bir format dahilinde ücreti mukabilinde hizmet sunmak isteyen gayrimenkul ve emlak işlemleri ile uğraşan işyerleri ve hukuk bürolarına, vekalet şekilleri karşılıklı mukavele, protokol işlemleri vb. gibi Kurumumuz ilgilendiren şartlar konusunda TKDK İl Koordinatörlüğü olarak gerekli teknik desteklerini vereceklerini sözlerine ekledi.