Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve ücretsiz olarak kullanılabilen “Tarımcebimde” mobil uygulaması ile satın alınmak istenilen kurbanlık hayvan hakkında gerekli bilgilerin sağlanabileceğinin vurgulandığı bilgi notunda, kurbanlık hayvanın tür, ırk, cinsiyet, doğum tarihi ve aşı bilgilerine söz konusu uygulamayla ulaşılabileceği belirtildi.


Paylaşılan bilgi notunda; “‘Tarımcebimde’ uygulamasıyla 3 adımda bilgi edinilebilmektedir. 1’inci adımda https://tarimcebimde.tarimorman.gov.tr/ adresinden “TarımCebimde” mobil uygulaması cep telefonuna indirilecek, 2’nci adımda “Hayvansal Üretim” ana menüsünden “Küpe Sorgulama” alt menüsü seçilecek ve 3’üncü adımda gelen menüde büyükbaş veya küçükbaş hayvan seçimi yapıldıktan sonra satın alınmak istenilen hayvanın küpe numarası girilerek “Sorgula” butonu tıklanacaktır.  Böylelikle satın alınacak kurbanlık hayvanın tür, ırk, cinsiyet, doğum tarihi ve aşı bilgilerine ulaşılabilmektedir.

 

“Kurbanlık Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?”

Sığır ve manda ile koyun ve keçinin kulak küpesi olup olmadığına bakılmalıdır.Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar alınmamalıdır.Hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalıdır.Yüksek ateş, salya, pis kokulu ishal burun akıntısı olmamalıdır.Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalıdır.Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalıdır.Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalıdır.Yara, şişlik ve ödem olmamalıdır.Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı bulunmamalıdır.Hayvan varlığını devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.

 

“Kurbanlık Hayvanlarda Yaş Tayini”

Hayvanların yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir. Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın ikiyaşını doldurduğunu göstermektedir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır.

Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin almasıesasına dayanmaktadır.

 

“Kurbanlık Hayvanların Kesimi”

Kurbanlık hayvanlar, kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlıkhayvan kesimleri yapılamaz. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin teması önlenmelidir. İşkembe ve bağırsaklar; et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikropların bulaşmasını ve gelişmesini önlemek için geciktirilmeden çıkarılmalıdır. İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir. İçerikleri kesim yerinden ayrı bir yerde poşet, çöp bidonu, konteynır veya çukurlara boşaltılmalı, çevre kirletilmemelidir. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Normalden büyük, rengi farklı, kanı pıhtılaşmayan, kokulu, iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikler bulunan, dalağı çamurgibi etler veteriner hekime muayene ettirilmelidir.

Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rasgele etrafa atılmamalı, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalıdır. Atıkların hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemelidir. Atıklar derin çukurlar açılarak gömülmelidir. Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak ifade edilen birçok hastalık etkeni, bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır.

 

“Etlerin Soğutulması ve Saklanması”

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler için soğutma işlemi vakit geçirilmeden başlatılmalıdır. Sakatatlar 3°C’ye, diğer etler 7°C’ye veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulmalı ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C’de 6 ay saklanabilir.” ifadelerine yer verildi.