Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde yapılan açıklamada ;”İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimlerce kurban satış yerlerinde gerekli sağlık kontrolü yapılarak, sağlıklı ve kurban için yaşı uygun bulunan büyükbaş hayvanların kimlik belgeleri (pasaportları) ile küçükbaş hayvanların nakil belgeleri üzerine kırmızı renkte "Kurbanlık Uygundur" damgası basılmaktadır

2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, ilgili  komisyon kararları ve Bakanlığımız genelgesi kapsamında; Giresun merkez ve ilçelerinde kurbanlık hayvan pazarlarında ilgili kurumların katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından gerekli teknik ve sağlık tedbirleri  alınmaktadır.

Ülkemiz hayvancılığının gelişmesi ve damızlık hayvan varlığımızın korunabilmesi için uygulamaya konulan ilgili mevzuat gereğince;  damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak satışı, kesimi ve hayvan pazarına girişine müsaade edilmemektedir. Dişi hayvanlar için bir veteriner hekimden alınacak 'damızlık vasfı bulunmadığına ve gebe olmadığına' dair raporun ibraz edilmesi durumunda kurbanlık olarak satışına izin verilmektedir.

Kurban satış yeri denetim görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış), kurban vasfı taşımayan hayvanlar kurban satış yerine alınmamaktadır. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimlerce kurban satış yerlerinde gerekli sağlık kontrolü yapılarak, sağlıklı ve kurban için yaşı uygun bulunan büyükbaş hayvanların kimlik belgeleri (pasaportları) ile küçükbaş hayvanların nakil belgeleri üzerine kırmızı renkte "Kurbanlık Uygundur" damgası basılmaktadır.

Ayrıca kurban satış yerlerine, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının görüldüğü risk bölgesi ilçelerden/illerden gelen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, hastalığı oluşturan virüsü taşıma potansiyeline sahip kenelere karşı İl Müdürlüğümüzce temin edilen ve ette kalıntı bırakmayan dökme formulasyonluektoparaziter ilaçlarla ilaçlanmaktadır.

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığınca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası ile "TÜRKVET" isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu web sayfası ve mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Kurbanda kesilen hayvanların sistemden düşülebilmesi için pasaportlarının ve küpelerinin en geç 7 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize teslim edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.