İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Tek seferde 28 yumurta bırakan kokarca sezon boyunca 3 bin yumurta üretebilmektedir. Zararlı fındık yeşil kokarcasına benzer biçimde zarar meydana getiren kokarcalar için çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol etmeli ve doğadaki kışlamış erginlere karşı mayıs ortası haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı temmuz-ağustos aylarında ilaçlı mücadele yapılmalıdır. İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3 x 3,5 m ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda on ocaktan bir veya daha fazla ergin kokarca bulunan bahçelerde kokarcaya karşı etkili ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri tercih edilmelidir.

İlaçlama yüzey ve yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır. İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.” ifadelerine yer verildi.

Kullanılacak ürünlerin İl Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanması gerektiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,  üreticilerin daha geniş bilgi almak için  İl/İlçe  Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edebileceklerini bildirdi.