Türkiye’deki varlığı 2018 yılında tespit edilen kahverengi kokarca, kışı ergin halde en çok ev, ahır, depo gibi kapalı mekanların korunaklı kısımlarında geçiriyor. İstilacı bir tür olan kokarcalar ortalama sıcaklık 17 dereceye ulaştığında kışladığı yerlerden çıkarak 2-3 hafta beslenip yumurta koymaya başladığı belirtiliyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan, kokarcaların kahverengi ve yeşil olarak bilindiğini söyledi. Yeşil kokarca cinsinin bölgede yıllardır bilindiğini ancak kahverengi kokarcanın Gürcistan üzerinden ortaya çıktığını söyleyen Soydan, “Yaz dönemlerinde Ordu’ya kadar geldi. Özellikle sonbahar aylarında evlerin balkonlarında, odalarında, samanlıklarında ve pencerelerinde görülmeye başladı. Artık kış aylarında da burada konuşlanarak daha sık görülmeye başladılar. Kahverengi kokarca kış döneminde çoğalıyor, bu nedenle ciddi bir mücadele gerekiyor" diye konuştu.

“Kimyasal mücadele fındık için önemli”
Kokarcalar ile yapılması gereken kimyasal mücadelenin, fındık doğumunun hemen ardından uygulanması gerektiğini ifade eden Soydan, “Özellikle fındık kurdu ilacını uygularken fındık doğumu gerçekleştiği anda ilaçlamaları yapmak gerekiyor. Çünkü bunun zararı farklı fındığa temas ettiği anda fındıkta çürümeler, lekeler, tat oranı ve harmana geldikten sonra da depo ömrünü kısalttığını açıkça görüyoruz. Bu nedenle mücadelesi oldukça önemli ve artık mücadele zamanı da yaklaştı. Üreticilerimizi sürekli olarak uyarıyoruz, ziraat odalarımız mühendislerle birlikte alanda ve üreticilerimize bilgilendirmeler yapıyor. Mücadele yapılmadığı sürece kalite, verim ve depo ömrünü olumsuz etkiliyor ayrıca fındığın yanında birçok ürüne de zarar veriyor. Bu nedenle fındık doğumlarının olmasıyla birlikte kimyasal mücadeleyi başlatmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.