Toplantıda bir konuşma yapan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, kayıt dışı ticarete vurgu yaptı ve yabancı işçi maliyetlerine de dikkat çekti.

Giresun SMMMO Başkanı Azmi Bük, mevzuatların derinlemesine incelenmesinin yanında işçi/işveren hakları konusunda da bu toplantının önemli olduğunu kaydetti. Bük, “Bizlerin her zaman yanında olan, bu sunumla ilgili desteğini esirgemeyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Hasan Çakırmelikoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmacı İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Eğitmeni Mücahit Yılmaz; yabancı işçi çalışma izin işlemleri, yabancı işveren çalışma izin işlemleri, geçici koruma kapsamındaki yabancıların çalışma izinleri, iş sözleşmesi ve feshinde özellik arz eden hususlar, EYT sonrası çalışanların tazminat ve izin hakları, prim teşviki, kısa çalışma ödeneği, SGK idari para cezaları ve indirim uygulaması, SGK iş göremezlik ödenekleri konularında bilgilendirmede bulundu.

Eğitmen Mücahit Yılmaz, yabancı işçi çalıştırma konusunda belirli şu konulara dikkat çekti:“Çalışma izinlerini iş veren takip ediyor. Türkiye’de işçinin ben çalışma izni istiyorum dediği bir sistem yok. Bütün iş ve işlemleri işverenler takip ediyor. Son yapılan düzenlemelerle iş tamamen çevrimiçi sisteme döndü. Yani oturduğunuz yerden bütün işi yönetiyorsunuz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Çalışma ve Otomasyon Sistemi var.

İkamet izin belgesini Göç İdaresi veriyor ve ülkede sadece kalma hakkı veriyor, çalışma hakkı sağlamaz. Çalışma belgesi ise daha imtiyazlı bir belgedir. Geçerli olduğu müddetçe hem çalışma ikamet izni yerine geçer.

Ülkemizde uzun yıllardır Göç İdaresinden alınan ikamet izniyle kalan yabancılar var. Bunu alanların çoğu turistik ikamet izni alıyor. Bugün gelinen noktada şu fark edildi. Bu yabancılar kayıt dışı çalışıyor. Aslında bu adamların kayıt dışı çalışmasını Göç İdaresinden yoğun şekilde ikamet izni verilmesiyle yol gösterilmiş gibi oldu. Tabi kamuoyunun yabancılar üzerindeki yoğun baskısı nedeniyle artık ikamet izinlerine büyük oranda ret veriliyor.

“KİMLİK NUMARASI 99 İLE BAŞLIYOR”

Bir de şu var. Her çalışma izni kişinin çalıştığı iş yerine aittir. Yani her iş yerine yeni çalışma izni düzenlenmesi gerekiyor. Türkiye’de çalışma izni ve ikamet izni almış her kişinin yabancı kimlik numarası var. 99 ile başlıyor. Kişinin kimlik numarası 99 ile başlıyorsa yabancı olduğun fark edeceğiz. Bu kişiler için çalışma izni başvurusu yapılması gerekiyor.

“1 YABANCIYA EN AZ 5 TÜRK VATANDAŞI”

Yabancı çalıştırmak isteyen işveren her bir yabancı için en az 5 Türk vatandaşı istihdam etmeli. Bu kural ev hizmetleri ile dernek ve vakıflarda uygulanmıyor. Bir dönem turizm sektörü için vardı, kaldırıldı.”(Haber Merkezi)