İçerik üreticileri ve yayın kuruluşları, emeklerinin diğer mecralarda kullanılması halinde telif ücreti alabilecek.
Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas; “Basın camiası dijitale yöneldikten sonra daha fazla sanat, estetik ve fikir ile iletişim kurulmaya başlandı. Bu kapsamda haberler, metnin yanında dijital görselliklerle de desteklenmekte ve daha ilgi çekici hale getirilmektedir. Dijital alanın verdiği imkanlarla üretilen içerikler; içeriğin üreticisi olan basın kuruluşlarından ziyade, içeriği kullanan ve kamuoyuna sunan büyük çaplı dijital alanların gelir kaynağı olmaktadır. Bu durum, içerik üreticilerinin ve basın kuruluşlarının gelir kaybına sebebiyet vermektedir.” diye belirterek;
“Basın Yayın kuruluşlarının desteklenmesi açısından, ürettikleri içeriklerin üst kullanıcılar tarafından telif ücreti ile ücretlendirilmesi ve gelirlerinin bir kısmının asıl emek sahibi olan ilk yayıncılara ulaştırılması gerekmektedir. Geleneksel yayın araçları; gazete, albüm, dergi ve bunun gibi basılı araçlar, dijital araç gereçlerin yaygınlaşmasıyla önemini kaybetmeye başlamış, ilgi daha ziyade dijital alana kaymıştır. Gelinen bu nokta, yayın kuruluşlarının dijital alanda daha etkin olmasını göstermektedir.” dedi.
En çok ziyaret edilen 20 sitenin altısı, haberleri takip etmek için kullanılan sitelerden oluşuyor.
Prof. Dr. Nazım Elmas; “İçerik üreticilerin haklarını korumak, haberlerin dijital imkanlarla zengin sunumunda emek sahibi olan basın emekçilerini desteklemek ve ilgili yayın kuruluşlarını yaşatmak için dijital telif yasası üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde oluşturulacak yasal alt yapının şimdiden tüm basın camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.