Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Halil Şenol, Doç. Dr. Mehmet Ali Dereli ve Arş. Gör. Ferdi Özbilgin’in ortak olarak yürüttüğü “Investigation of thedistribution of bovinemanure-basedbiomethanepotentialusing an artificialneural network in Turkeyto 2030” (Sığır gübresine dayalı biyometan potansiyelinin Türkiye’de yapay sinir ağı kullanılarak 2030 yılına kadar dağılımının araştırılması) çalışması ileetki faktörü 15 olan dünyanın sayılı bilim dergilerinden biri olan RenewableandSustainableEnergyReviews de araştırma makalesi olarak yayınlandı.

Projeyi yürüten Doç. Dr. Halil Şenol ;”Dünya’nın ve ülkemizin en büyük sorunlarından biri enerji ihtiyacıdır. Fosil kaynakları enerjilerin tükenmekte olması, havayı kirletmesi ve küresel ısınmaya katkı sağlaması amacıyla ülkemiz ve diğer dünya ülkeleri yenilenebilir enerji kaynakları arayışına girmiştir.  Bizde ülkemizin yenilenebilir enerji arayışına katkı sağlamak amacıyla bir çalışma yürüttük. Bu çalışma kapsamında ülkemizin yenilenebilir enerjiler statüsünde olan sığır gübresi kaynaklı biyogaz (metan gazı) potansiyelini vurguladık.

Projemize TÜİK’in 2002 yılından 2019 yılına kadar olan büyükbaş hayvan sayısını kaydederek başladık. Daha sonra büyükbaş hayvan gübresinin laboratuvar analizleri (anaerobik fermantasyon) sonucunda birim kütle başına elde edilen metan gazı miktarını belirledik. Hayvanların oluşturduğu gübre miktarlarını dikkate alarak 2002 yılından 2019 yılına kadar ülkemizin metan gazı potansiyelini hesapladık. Bu hesaplamalar sonucunda 2019 yılı itibari ile ülkemizin büyükbaş hayvan kaynaklı biyoenerji potansiyelinin 1389 MW kurulu güç değerinde olduğu sonucuna varıldı” ifadelerini kullandı.

“2030’da enerji üretimi % 50 artacak”

Şenol açıklamasının devamında ise ;”Yaptığımız hesaplamalar sonucunda 2030 yılındaki enerji potansiyelinin 2020 yılındaki enerji potansiyeline göre yaklaşık %50 kadar artabileceği yani toplam kurulu biyoenerji gücününün 2075.5 MW olabileceği sonucuna vardık. Bu sonuç yine bazı illerde ileriye yönelik yenilenebilir enerji yatırımları için fizibilite hesaplamalarına ve uygun kapasite seçiminde dikkate alınabilir” dedi.