Genel kurulda, 20 yılın üzerinde görev yapan 87 Ziraat Odası Başkanına TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından plaket verildi. Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık ve Yağlıdere Ziraat Odası Başkanı Sezai Çağlar Giresun’dan 20 yıl plaketi alan oda başkanları oldu. Bayraktar, Oda Başkanlarına hizmetleri nedeniyle teşekkür etti ve görevlerinde başarılar diledi. Plaket töreninin ardından, il delegelerinin konuşmalarına geçildi.
Delegeler, fındıkta katma değer yaratılması, aile işletmelerinin desteklenmesi, sulama fiyatlarının yüksek olması, hasat döneminde sıfır gümrükle yapılan ithalatlar, çiftçi borçları, tarım sigortaları, Ziraat Bankası kredileri, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin uygulamaları, elektrik maliyetleri, tarım BAĞ-KUR sorunu, müdahale alım fiyatları, girdi fiyatlarının yüksekliği, buğdayda fiyat beklentisi gibi konularda yaşanan sorunları ve talepleri dile getirdiler. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sorunları takip ettiklerini kaydetti. Tarımın ve çiftçinin sorunları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin yaptığı çalışmalarla ilgili delegelere ayrıntılı bilgi veren Bayraktar, Ziraat Odalarının çiftçiye hizmet için var olduğunu, bu bilinçle çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.
“KDV VE ÖTV'DE İNDİRİM TALEBİ”
Bayraktar, üreticiler açısından özellikle 2021-2022 sezonunun tarımsal girdi kullanımı açısından zorlu geçtiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:"Tarımsal girdilerden gübre fiyatlarındaki artışlar yüzde 400'leri aşarken, mazot fiyatlarındaki artışlar yüzde 250'leri geçti. Zirai ilaç ve yem fiyatlarındaki artışlar yüzde 100'ü aşarken, elektrik fiyatlarında yüzde 140 artış görüldü. Büyük oranda dışa bağımlı olduğumuz gübre, zirai ilaç, yem ham maddeleri ve mazottaki yüksek fiyat artışları nedeniyle çiftçilerimizin bir kısmı girdi kullanımını azalttı. Haliyle verim düştü. Verim düşüklüğü ve girdi fiyatlarının yüksekliği maliyet artışlarını getirdi. Neticede ürün fiyatları arttı. Çiftçimizin tarlada kalabilmesi için temel girdi fiyatları makul düzeylere çekilmelidir. Mazotta KDV ve ÖTV'de, diğer girdi fiyatlarında da KDV'de indirim yapılmasını istiyoruz."
Bayraktar, kredi kullanırken tarım sigortası yapma zorunluluğu, hayat sigortası, komisyon ücreti, ipotek ve benzeri masraflar ile kredi maliyetinin hızla artıyor olması ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) şartı aranmasının çiftçilerin devlet desteğinden faydalanmasını engellediğini söyledi. Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023 yılı için 150 milyar dolarlık hasıla, 40 milyar dolarlık ihracat, göçmenlerde de dahil olmak üzere, artan nüfus ve turisti besleme hedeflerinin belirlendiğine değinen Bayraktar, "2023 yılı destek bütçesi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 0,39'u oranında 54 milyar lira olarak planlandı. Kanuna göre 2023 yılı destek bütçesinin 138 milyar lira olması gerekiyordu. Bu miktar 30 milyar dolar ihracat geliri ve her mevsimde halkına gıda sağlayan Türk çiftçisi için çok değildir" ifadelerini kullandı.
"PRİM ÖDEME GÜN SAYISI DÜŞÜRÜLMELİ"
Bayraktar, üreticilerin emeklilik şartlarına da değinerek bu konudaki taleplerini şöyle sıraladı:"Diğer sigortalılar 20 yıl prim ödemesi yaparak emekli olabiliyorken, üreticilerimiz 9 bin gün yani 25 yıl prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanıyor. Bu hakkaniyetsizlik giderilmeli, prim ödeme gün sayısı düşürülmelidir. Ayrıca çiftçilerimizin halen ödemekte oldukları prim borçları çok yüksek olduğundan, üyelerimiz ödeme zorluğu çekiyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmelidir. Muafiyet belgesi ile gelirinin düşük olduğunu belgeleyerek prim ödemesini durduran çiftçilerimizin muafiyette geçen süreleri borçlandırılmalıdır. Tarım Bağ-Kur primi durdurulan çiftçilerimiz yapılandırma ile ihya kapsamına alınmalıdır. Üreticilerimizin emeklilik başvuruları sırasında ortaya çıkan usul eksikliklerinden dolayı ziraat odalarına uygulanan idari para cezalarına af getirilmelidir. Çiftçilerimizin bu konudaki kayıplarının telafisi sağlanmalıdır."
Bayraktar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için üreticilerin refah payının gözetilerek maliyetlerini karşılayacak alım fiyatlarının ivedilikle açıklanması gerektiğini sözlerine ekledi.