Giresun Botanik Bahçe Park’ta düzenlenen etkinliğe Giresun Valisi Enver Ünlü, Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Osman Öden, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, daire amirleri, askeri erkan, daire amirleri ve çevre gönüllüleri katıldı. Düzenlenen etkinlikte Doğu Karadeniz’in tek yaşanabilir Giresun Adası karşısındaki sahilde Giresun Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ve Giresun Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Sualtı Arama Kurtarma ekipleri denizde çöp topladı. Sahilde ve denizde toplanan çöpler ayrıştırılarak çöp kutularına konuldu.

Düzenlenen etkinlikle ilgili Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Osman Öden, Giresun Belediyesi’nin çevreye duyarlı bir belediyecilik yaptığını ifade ederek kendi belediyeciliklerinden önceki yıllarda Aksu Mahallesi’nde dereyle denizin birleştiği yere çöp döküldüğünü hatırlattı. Öden, buradaki çöpleri kaldırmak için uğraş verdiklerini hatırlattı.

Vali Enver Ünlü, yaptığı açıklamada “Bugün Dünya Çevre Günü çevremizin hızla alarm verdiğini deniz salyalarından, çevremizden görebiliyoruz. Dünya Çevre Günü münasebetiyle çevre gönüllülerini bu harekete destek vermeye çağırıyoruz. Bu doğayı, çevreyi biz kirlettik, temizliği de beraber yapacağız. Ayda en az bir kez bu etkinliği yapacağız. Bizi sık sık yaylada, sahilde parklarda çöp toplarken göreceksiniz. Bütün doğaseverleri, bütün Giresunlu hemşehrilerimizi bu etkinliğe destek vermeye davet ediyoruz. Ama sadece sosyal medyadan değil, evlerinden değil bizim gibi çevreci yeşil yeleklerini giysinler. Hem spor yapmış oluruz hem de kirlettiğimiz çevreyi temizleriz.

“Bu günden tedbir almamız lazım”

Biz dünyayı atalarımızdan miras değil, gelecekten ödünç aldık. Çocuklarımıza daha yaşanabilir, daha güzel, daha temiz, daha dengeli daha yeşil bir dünya bırakabilmek için bu günden tedbir almamız lazım. Bakın bu salgın döneminde emisyon miktarlarında ciddi düşüşler oldu. Tabiat, çevre kendini toparlamaya başladı. Ama bir taraftan da küresel ısınma, buzulların hızla erimesi, denizlerimizin hızla kirlenmesi, denizdeki canlı ve balık türlerinin yok olması gibi, denizlerde kirli tabakaların oluşması gibi sorunları önlemek için ciddi bir şekilde eyleme geçilmesi gerekmektedir.

“Kaynağında geri dönüşüm zorunlu hale gelecek”

Tabi ki piknik yapmak, deniz kenarlarındaki park ve bankları kullanmak en tabi hakkımız, buralar vatandaşlarımız için yapıldı. Vatandaşlarımız her şeyin en iyisine layık. Anayasa’mız da ‘herkes sağlıklı dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ diyor. O zaman vatandaşlarımızın ve diğer insanların bu haklarına ve hukukuna saygı duyarak çevreyi kirletmeden, yaptığımız bütün etkinliklerin sonrasında yanımızda götürdüğümüz atıklarımızı çevreye atmayarak; Belediyelerimizin, İl Özel İdarelerimizin, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğümüzün her yere koyduğu çöp kutuları ve geri dönüşüm kutularına atalım. 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle de kaynağında geri dönüşüm zorunlu hale gelecek. Bunu da şimdiden tüm kamuoyu ile paylaşıyorum buradan” ifadelerini kullandı.