Tarım Alanı; Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Süs Bitkileri ve Peyzaj dallarına ait bilgi, beceri, tutum ve iş alışkanlıklarına sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesine yönelik eğitim verilen bir bölüm. 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlayan olan bölüm Giresun’da ilk olarak Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hayata geçirildi.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında Tarım Alanı Bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Ortak Yönetim Modeli Protokolü imzalanmış ve hedefi Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ‘Tarım alanında yeni bir başlangıç yapacağız!’ diyerek tarım alanlarına verdiği önemi ifade “Ülkenin refahı, kalkınması, genç işsizlik oranını düşürmesi ve toplumuyla müreffeh bir şekilde bir geleceğe umutla bakabilmesi için mesleki eğitimin çok daha güçlenmesine ihtiyaç olduğunu belirten Özer, yeni bir başlangıç için Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir arada olduklarını söyledi. Bakan Özer, iki bakanlığın ortak yönetim modelini şu sözlerle anlatmıştı: "Müfredatı gelişen, güncellenen teknolojiye göre revize edeceğiz. Öğrencilerimizin işletmedeki beceri eğitimlerini birlikte planlayacağız. Öğretmenlerimizin işbaşı ve mesleki gelişim eğitimlerini Tarım ve Orman Bakanlığımızın imkânlarından yararlanarak yani el ele vererek yöneteceğiz. Bu yeni yaklaşımla ben inanıyorum ki özellikle son yıllarda iklim değişikliğinin, kuraklığın, gıda tedarik zincirlerindeki problemlerin giderek ön plana çıkarttığı tarım alanında yeni bir başlangıç yapacağız."
Tarım alanı açılması çalışmalarına bakanlığın vizyon ve hedefleri doğrultusunda başlandığını ifade eden İlçe Millî Eğitim Müdürü Şenel Bulut:” Tarım alanımız okulumuza, ilçemize ve ilimize hayırlı olsun. Bakanlığımızın mesleki eğitimin geliştirilmesi adına yürüttüğü çalışmalar geleceğimize ışık tutmaya devam ediyor. Ülkemizin ve milletimizin ihtiyaç duyduğu her alanda ve zamanda sahada olan meslek liselerimiz üretim anlamında da katma değer üretmeye devam ediyor. Pandemi döneminde siperlik, deprem bölgeleri için soba üreterek okulun mesleki eğitim ve üretim vizyonunu geliştiren Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’mizin bünyesinde açılan ilimizin ilk ve tek tarım alanının açılması da bu açıdan büyük önem arz ediyor. Tarımın geleneksel olmaktan çıkarak akıllı, bilinçli ve makineli tarıma dönüştüğü günümüzde öğrencilerimizi modern tarım yöntem ve araçlarıyla donatmak, girişimcilik bilgi ve cesaretini kazandırmak çok önemli bir hedef haline gelmiştir. İlimiz tarım yapılabilecek alana sahip olup halk fındık üretimi yapmakta ve tarla dediğimiz alanda kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze yetiştirmektedir. Modern tarımın yaygınlaşması, tarıma yönelik desteklerin artması (Tarım Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, KOSGEB), tarımsal ürünlere talebin yoğun olması sebebiyle bu alanda girişimci ve istihdam açığı ortaya çıkmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 vizyonunda meslek liselerine önem vermiş, beceri atölyeleri ile öğrencilerin alanlarında uygulamalı olarak yetişmesini desteklemiştir. Uygulamalı tarım alanı eğitimi MEB 2023 vizyonuna uygun bir eğitim yaklaşımıdır. Bu bağlamda tarım alanımız hem üretim hem de girişimcilik adına güzel çalışmalara olanak sağlayacak. Öğrencilerimiz seralarda ürün yetiştirecek, fındık üretimini bilinçli hale getirerek üretim kapasitesini artıracak ve de üretmekle kalmayarak fındıkları işleyecek, kurutma ve paketleme yaparak ihracat yapacaklar. Böylece öğrencilerimiz okul döner sermaye çalışmaları kapsamında emeklerinin maddi karşılığını alacak ve katma değer oluşturarak ülke ekonomisine ciddi katkı sunacaklar. Bulancak olarak güzel projelere ve çalışmalara öncü olmaya devam edeceğiz. Tarım alanın açılması için gayret gösteren Bulancak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idareci ve öğretmenlerine, protokoller ile sürece destek veren kamu kurumu ve özel sektörümüze teşekkür eder öğrencilerimize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.”dedi