Arkeolojik ve etnografik eserlerin mevcut olduğu Giresun müzesinde, Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri bulunuyor. Haftanın her günü açık olan müzeye ise girişler ücretsiz.

“Ortodoks Kilisesi’nden tarihi müzeye”

Rumlar tarafından 18. yüzyılın ortalarından yapılan tarihi yapı, yaklaşık 250 yıl boyunca Aziz Nikola  Ortodoks Kilisesi olarak bölgeye hizmet verdi. 1924 yılında yapılan mübadelenin ardından boşaltılan kilise 1948 yılına kadar kaderine terk edildi. Bu süreç içerisinde ciddi bir tahribata uğrayan kilise 1948-1967 yılları arasında yapılan kısmi onarımların ardından yaklaşık 20 yıl cezaevi olarak kullanıldı. 1967 yılında tekrar boşaltılan ve yeniden kaderine terk edilen bu tarihi yapıya Kültür ve Turizm Bakanlığı 1982 yılında sahip çıktı ve bundan sonra 6 yıl süren restorasyon çalışmaları başladı.

1988 yılında çalışmaların bitmesinin ardından hizmete açılan müze 22 senedir faaliyetine devam ediyor. Kilisenin olduğu bina müze olarak, avlusunda bulunan ve Papaz Evi olarak yapılan kısım ise zaman içerisinde tekrar onarılarak müze müdüriyeti olarak kullanılıyor. Papaz evinin hemen sol tarafında bulunan merdiven ise mahzen kısmına ulaşıyor. Ön duvarda ise sonradan kapatılan bir geçit bulunduğu ve bu geçidinde kilisenin iç kısmına ulaştığı belirtiliyor.