GÜMÜŞ KAZAZ ÖRÜCÜLÜĞÜ
M.Ö .2800 yılının ikinci yarısında hüküm sürmüş Lidyalılardan Anadolu insanına miras kalmıştır.
Kazazlık sanatı Osmanlı İmparatorluğu zamanında anadolunun önemli yerlerinde yaşatılmıştır. Ancak cumhuriyet kurulduktan sonra bu sanat sadece Trabzonda devam ettirilmiştir.
Şu an belki yaygın bir şekilde tanınmayan kazazlık sanatı yapılan çalışmalar ile çok yakın gelecekte Dünyada talep edilen el sanatı ürünü olabileceği düşünülüyor.
Kazaz sanatı 0,08 mikron inceliğinde, 24 ayar altın veya 1000 ayar gümüş telin ipek tel üzerine özel bir yöntemle sarılmasıyla biraz daha kalın ve sağlam tel haline getirilir. Sonrasında kadınlar tarafından bu tel dikiş iğnesine takılarak çeşitli model örgülü takılar haline getirilir.
Kazaziye sanatı da tamamen el emeği ürünüdür. Bu ürünlerin örgü şekilleri, ören kişilerin kendi özel isteklerine göre farklı model ve tasarımlarda şekillendirilebilir. Çok zarif görünümünün yanında bu ürünler aynı zamanda da sağlamdırlar.
Bu ürünleri biz de "Giresun Halk Eğitim Merkezinde" yapıyoruz. Giresunlu hanımlarımızın bu işi tanıtarak bu işten kazanç elde etmesini istiyoruz. Son olarak Giresunlu kadınlarımızı "Halk Eğitimi Merkezine" davet ediyoruz.
SEPET ÖRÜCÜLÜĞÜ
Sepetçilik, ağaçların ince sürgünlerinden, bitkilerin odunlaşmamış saplarından faydalanılarak yapılan örgü ve el sanatıdır. Sepetçilik sanatı insanlık tarihiyle başlar.
Sepetçilik güzel bir el sanatı olmakla birlikte, bu sanatla uğraşanların iç dünyalarını da dışarıya aksettirir. Sepet örgülerindeki zarafet, renk, doku, desen, şekil çeşitlerinde bunu görmek mümkündür.
Sepetçilik genelde bir el sanatı olduğu için her yöreye göre çeşitli şekilleri vardır. Örülen sepetin hangi amaçla kullanılacağı, örgüde kullanılacak malzemeyi ve şekli belirler.
Sepetçilikte genellikle ot, bambu, mısır sapı, saz, saman sapı, böğürtlen, rafya, kamış, bitki saplarıyla, bodur söğüt, kestane, fındık, siyah akça ağaç vb. gibi ağaç filizleri kullanılır.
Kökü eskilere dayanan sepet örme, sepetçilik sanatı; günümüzde modern ambalajlama tekniğinin gelişmesiyle biraz gerilemiştir. Buna karşılık, ince sepetçilik, özellikle lüks sepetçilik gelişmektedir.