Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, fındık üreticisinin Meclis’teki sözcüsü olmaya devam ediyor. TBMM Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde CHP grubu adına söz alan Gezmiş, “Fındık üreticisi nefesini tuttu bekliyor, ay sonuna kadar fiyat açıklanmalı ve bu rakam 160 liradan asla az olmamalı” dedi.

“FINDIK ÜRETİCİSİ EMEĞİNİN HAKKINI İSTİYOR”

Meclis’teki konuşmasına, ‘Fındığın Başkenti’ Giresun’un milletvekili ve fındığın hak savunucusu olarak söz aldığını belirterek başlayan Gezmiş, dünyanın en kaliteli fındık üreticisinin mağdur edildiğini söyledi. Gezmiş, “ Dünya pazarındaki payı 130 milyar dolara ulaşan fındığın yüzde 70’ini biz üretiyoruz ve 8 milyon yurttaşımız bu işten geçimini sağlıyor. Fakat fındık üreticisi yıllardır artan maliyetler karşısında mağdur ve umutsuz. Gençler ise ekonomik sebeplerden dolayı elimizdeki altın fındığa olan ilgisini kaybetmek üzere.” ifadelerini kullandı.

“MALİYETLER ARTTI ALAN BAZLI DESTEK YERİNDE SAYDI”

Artan maliyetlere karşın alan bazlı desteğin 10 yıldır değişmediğine dikkat çeken Gezmiş şunları kaydetti:“Maliyetler aldı başını gitti. Gübre, ilaç, budama maliyetleri fahiş oranda arttı. 1 ton gübre 2012’de 761 lira iken 2024 yılında 10 bin liraya ulaştı. Fakat nedense üreticiye verilen alan bazlı destek 10 yıldır 170 TL’de sabitlendi. Sizin insafınıza bırakıyorum.”