TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı, fındık üreticisinin artan maliyet yükü karşısında ve Pandemi sürecinde ödeme ve nakit akışında büyük sorun yaşadığını söyledi.

Ülkemizin tarımsal üretimi teşvik etmek dışında başka bir seçeneği olmadığını ve fındık üreticisine devlet desteğinin artırılması gerektiğini söyleyen CHP’li Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunarak; böylesine sıkıntılı bir süreçte fındık üreticisinin Tarım Sigortası Primlerinin tamamının bu yıl devlet tarafından ödenmesi gerektiğini, zirai don ve diğer afetler için sigortalanan bahçelerin pirim borçlarının tümünün devlet tarafından karşılanmasının üreticiye küçük bir destek; fakat tarımsal üretim için büyük bir teşvik olacağını ifade etti.

“Kuraklık Neden Teminat Kapsamına Alınmıyor”

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, küresel iklim değişikliği karşısında zirai don riski gibi kuraklığında fındık için her geçen yıl artan oranda bir tehdit olduğunu belirtirken “yıllardır bu konuda çalışma yürütüldüğünün söylenmesine rağmen neden sigorta kapsamına alınmıyor açıklanmalı, arpa yulaf, çavdar var fındık niye yok akıl almıyor. Zirai dondan bile daha büyük bir tehdit olan kuraklık neden teminat kapsamına alınmıyor” dedi.

Ülkemizde son yıllarda küresel iklim değişikliğine bağlı olarak meydana gelen doğal afetlerin, yağış rejiminde meydana gelen değişiklikler, kuraklık, sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlerin artık daha sık yaşanmaya başladığını dile getiren Tığlı, “bu değişimden en çok etkilenen sektörlerin başında, büyük oranda dış etkenlere bağlı açık üretimin yapıldığı tarımsal üretim yer almaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde tarım sigortalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Üreticimiz tarım sigortası yaptırarak, ürününü iklimsel değişikliklere ve doğal afetlere karşı koruyabileceği bir güvenceye kavuşmak istemektedir” diye konuştu.

Şubat ayı süresince mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları sebebiyle fındıkta erken tomurcuklanma görülmüş, ardından gelen soğuk hava sonucu fındık üretiminde zirai don tehdidi ortaya çıkmış olup halen bu riskin devam ettiğini hatırlatan Tığlı, “zirai don sebebiyle ürün kaybının yaşandığı yerler olduğu bilinmektedir. Mevsimsel riskler ve doğal afetler kapsamında en çok hasarın görüldüğü, dolayısıyla en yüksek riski barındıran ürünlerden biri olan fındıkta sigortalama oranının da oldukça yüksek olduğu görülmektedir. 14 Haziran 2005’te kabul edilerek yaşama geçirilen Tarım Sigortaları Yasası doğrultusunda ürününü sigorta yaptıran çiftçinin birçok teminata ilişkin ödeyeceği primin yarısı, bazı teminatlardaysa daha da fazlası devlet tarafından çiftçiye geri ödenmektedir. Birçok üründe kuraklıkta primin yüzde 60’ı, don afetindeyse ödeyeceği primin yüzde 67’si devlet tarafından karşılanmaktadır.” dedi.

Fındık üretiminde yaz aylarında yaşanacak kuraklığın teminat kapsamı dışında tutulacağını ifade eden Tığlı, “kuraklık sigortası kapsamı genişletilerek birçok ürün sigorta kapsamına alınmıştır. Oysa ki fındık üretiminde, özellikle şubat, mart ve nisan aylarında yaşanabilecek zirai don riski dışında, yaz mevsiminde yaşanabilecek kuraklık riski de büyük tehdit niteliği göstermektedir” ifadelerini kullandı.