EN KALİTELİ FINDIĞIN ÜRETİLDİĞİ FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN, VERİMLİ ÜRETİMİN DE BAŞKENTİ OLMAK İSTİYOR

Fındıkta Verimliliği Arttırma ve İstişare Toplantısı, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında; Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, kamu, kurum ve kuruluşları, meslek odaları, STK’lar ve tarım danışmanlarının katılımıyla gerçekleşti. Vali Sarıfakıoğlu, burada yaptığı konuşmada,” yapılan çalışmalar sonunda fındıkta verimin dekar başına 300 Kg. çıkacağını gördük.Bunun için Giresun’u pilot bölge olarak ele aldık” dedi.

VALİ: FINDIK ÜRETİMİ VERİMLİlİĞİNDE DE MARKA OLMALIYIZ”

Katılımcılara hitaben konuşan Vali Sarıfakıoğulları, fındıktaki verimliğin arttırılması noktasında yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmaların 2020 yılında da devam edeceğini belirterek “Giresun olarak fındık üretiminde marka bir şehiriz, fındığın en iyisini,  en lezizini biz üretiyoruz. Bu nedenle, fındık üretiminde ki verimlilikte de rol model olup, fındık üretimi yapılan alanlarda, birim başına düşen en fazla ürünü de bizim üretmemiz gerekir” dedi.

Vali Harun Sarıfakıoğulları, “Giresun genelinde ortalama dekar başına 80–85 kg olan ürün verimliliğimizin, yaptığımız ürün verimliliğini artırma çalışmalarla 300 kg civarına çıkabileceğini gördük. Bu noktada Giresun merkez  ve merkez İlçeye bağlı birimleri, üniteleri, çiftçilerimizle, pilot bölge ve uygulama alanı olarak ele almaya karar verdik. Bunu da paydaş kurum ve kuruluşlarımızla beraber elbette ki siz tarım danışmanlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı.

 VALİ DESTEK İSTEDİ

Eğitimin önemine dikkat çeken Vali Sarıfakıoğulları, bu konuda 3 yıl boyunca önemli yol katettiklerini vurguladı ve sponsor destekçilerin katkısını istedi. Vali “FİSKOBİRLİK’in,   odalarımızın oluşturacağı örnek bahçelerin yanı sıra, bir tüzel kişilik, bir firma üzerinden aktif olacak arkadaşlara da ihtiyacımız var. Bugün gönüllü,  kendini bu işe adamış 54 tarım danışmanı kardeşimizle bu işi yapıyor” dedi.

Vali şunları söyledi: “Tarım danışmanlarımız buna öncü olacak. İŞ-KUR la desteklediğimiz ve eğitim verdiğimiz arkadaşlarımızla beraber çiftçilerimizin ufkunu açacağız. Geleneksel yöntemlerin uygulandığı ilimizde daha çok çalışarak daha fazla ikna metotlarını kullanıp sahada bunları göstererek üstesinden geleceğimize inanıyorum. 2020 yılı içerisinde de bizzat yine arkadaşlarımız köy köy, mahalle mahalle çiftçilerimizle akşam toplantıları yapmak suretiyle bu eğitim faaliyetlerini daha da nitelikli hale getireceğiz          .

Vali Harun Sarıfakıoğulları, konuşmasını “5 yıl sonra ki temennim ise bu ‘ürün neden ortalama 200 kg, biz bunu neden üst noktalara taşıyamıyoruz?’ sorusunun cevabını konuşmak olur” diye bitirdi.

İŞTE KURUMLARIN FINDIKTA VERİMİ ARTIRMA PROJELERİ

Toplantıda,  AB ve diğer mali fon kaynaklarından azami ölçüde faydalanmasını sağlamak için neler yapılması gerektiği ve açık hibe programları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Yapılan sunumlarla katılımcılara; Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2020–2023 Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma, Eğitim ve Uygulama Projesi,  Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan Islah ve Yetiştirme Teknikleri, Bitki Sağlığı, DOKAP Bölgesinde Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi Projeleri, Fiskobirlik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yatırımlar ve iyi tarım uygulamaları,  Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı tarafından iyi tarım uygulamaları, Giresun Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar ile Giresun Ticaret Borsası tarafından yapılan Lisanslı Fındık Depoculuğu ve Giresun Gıda Test/Analiz Laboratuvarı projeleri hakkında bilgi verildi.