Giresun Ticaret Borsası ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, “İstanbul’dan Sarp sınır kapısına kadar fındık yetiştiren illerde lisanslı depo olmalıdır. Değişik noktalarda kurulacak olan lisanslı depoları vatandaşın ayağına götürmeliyiz. Değişik noktalarda olmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Lisanlı depoların yaygınlaştırılması için devletin özel veya kamu kurumlarına kolaylık getirmesi gerekiyor” dedi.

Bölük, yaptığı açıklamada, başkanlığına seçildiği Ulusal Fındık Konseyinin fındığın her alanında uzmanlaşmış kişilerin olduğu bir kurum olduğunu dile getirerek, “Fındığı daha verimli nasıl üretebiliriz, daha yüksek katma değerle nasıl satabiliriz, bunun için çalışacağız. Uzmanlarla birlikte bunlara kafa yoracağız” ifadesinde bulundu.

Fındık üreten illerin içinde en mağdur olanların arazi yapısı itibariyle Giresun ve Ordu olduğunu kaydeden Bölük, “Arazi yapısı itibariyle verimliliği en düşük olan iller Giresun ve Ordu’dur. Ama yeni dikim alanlarında verimlilik bize göre daha yüksek. Aynı maliyetle biz 80-100 kilo alırken onlar 200 kilo alıyor. Bizde de maliyet bu nedeniyle yüksek oluyor. Bu nedenle devletin bu bölgeye yaptığı desteği başka boyutlarda değerlendirmesi gerekiyor. Bu iki ilin başka alternatifi de yok. Fındık bu bölge için sosyolojik, ekonomik ve kültürel bir olaydır. Bu bölge için her şeydir. Göçü tutan fındık, geleceğini kuranlar için fındık, sanayici bile fındıkla geçiniyor. Birilerinin insafına terk edilemez. Türkiye için hayati bir meseledir” diye konuştu.