“Her yıl ülke ekonomisine 2-2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığın tarımsal üretimde son derece stratejik bir ürün,artan gübre ve girdi maliyetlerine karşı, fındık üreticilerine dönüm başına ödenen alan bazlı gelir desteği, gübre ve mazot desteğinin 2022 yılından geçerli olmak üzere artırılması gerekiyor”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tarımsal üretimde fahiş fiyatlara ulaşan girdi maliyetlerinin önüne geçilmesi, özellikle gübre fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığını bildirdi. Karan, fındık tarımında verim ve kalitenin olmazsa olması gübrenin yanına yaklaşılmadığını ifade etti. 50 kilogram yazlık gübre çuval fiyatının 180 lira, kışlık gübre çuval fiyatının ise 300 liraya ulaştığının altını çizen Karan, bu fiyatlardan fındık üreticisi ne gübre alabilir, ne de bahçesine gübre atabilir” dedi.

Enerji fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak gübre fiyatlarının da fahiş rakamlara ulaştığına dikkat çeken Karan, “gübre üretiminde doğalgaz önemli bir enerji maddesi. Doğalgaza yapılan zamlar otomatikman üretime yansıyor ve gübrenin perakende satış fiyatları artıyor. Tarımsal üretimde önüne geçilemez bir hal alan girdi maliyetleri karşısında, devletimiz tarafından çiftçinin korunması ve tarımsal üretimin sekteye uğraması acilen adına gerekli önlemlerin alınmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Her yıl ülke ekonomisine 2-2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığın tarımsal üretimde son derece stratejik bir ürün olduğunu hatırlatan Karan, artan gübre ve girdi maliyetlerine karşı, fındık üreticilerine dönüm başına ödenen alan bazlı gelir desteği, gübre ve mazot desteğinin 2022 yılından geçerli olmak üzere artırılmasını beklediklerini kaydetti.

Karan, son yıllarda fındıkta yakalanan verim ve kalite ivmesinin fahiş gübre fiyatları karşısında duraklamaya neden olabileceğini ise sözlerine ekledi.