KFMİB Başkanı Sevinç "2020’de fındık ihracatı bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 12, dövizde ise yüzde 4 azaldı.Fındığın spekülatif bir stok ürünü olarak kullanılmasını önleyecek tedbirler alınmalıdır"

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, ihracat sezonu itibariyle bakıldığında yine azalma gösterdiğini belirterek şu bilgiyi verdi:
“Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz ve 1 Eylül itibariyle başlayan 2020-21 fındık ihracat sezonunun Eylül-Aralık ayları arasında 106 bin 706 ton iç fındık karşılığı 732 bin 836 dolar fındık ihracatı gerçekleştirildi. 2019-20 sezonu aynı dönemindeki ihracatın 168 bin ton iç fındık karşılığı 1 milyon 89 bin dolar olduğu dikkate alındığında, miktar bazında yüzde 36.4 seviyesinde 61 bin 296 ton iç fındık, döviz girdisinde ise yüzde 32.7 seviyesinde 356 bin 880 dolar azalış olduğu görülmektedir.”

“Fındık stok ürün olarak algılanıyor”
Sevinç, fındık ihracatında meydana gelen azalmayı şöyle değerlendirdi:“Fındık ve mamulleri sektörü, tarımsal ürünler arasında ihracatı en fazla azalış gösteren sektörler arasında bulunmaktadır. Bu sonuç kabul etmekte zorlandığımız ve büyük üzüntü duyduğumuz bir durumdur. Ancak böyle bir sonuçla karşı karşıya geleceğimiz yönünde daha sezon başlamadan gerekli uyarılar İhracatçı Birlikleri tarafından yapılmakta idi. Fındığın arz talep dengesi gözetilmeden spekülatif bir stok ürünü olarak algılanması ülkemiz, bölge istihdamı ve fındığın tüm paydaşları açısından hiçbir zaman faydalı olamaz. Pandemi ve dünya ekonomik şartlarının kısa bir sürede düzelmesi ile ihracatımızın tekrar artacağı yönünde umut ve gayretlerimizi koruyoruz.”