Seminerde ilk sunumu depo tasarım yükleme, boşaltma, hava yönlendirme konusunda İş Geliştirme Uzmanı Hayati Can gerçekleştirdi. Can, soğutmanın temel hedefinin kapalı alanın istenilen sıcaklık ve nem değerine getirilmesi olduğunu belirterek bunun gerçekleştirilebilmesi için yapılan çalışmaları ve teknolojileri anlattı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan ise soğutma sistemleri ile ilgili gerçekleştirdiği sunumunda, “Hasattan sonra ürüne kalite katmıyoruz, ürünün var olan kalitesini muhafaza ediyoruz. Arz – talep dengesinin kurulamadığı zamanlarda ürünü kullanılabilir tutuyoruz. Ürün soğutma denildiğinde 6 farklı yöntem karşımıza çıkıyor. Bu yöntemleri her biri farklı ihtiyaçlara hitap eden çözümleri ifade ediyor. Ülkemiz tarım sektöründe üretim olarak başarılı ancak sunuş anlamında yetersiz kalıyor” dedi.

Ordu üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Saadet Koç Güler ‘Fındıkta Muhafaza’ adlı sunumunda “Tarımsal ürünlerin daha çok saklanmak için soğutmaların kullanılması gerekli. Fındık Türkiye için önemli olmasının yanı sıra dünyada lider konumdaki ürünümüz olmasıyla da dikkat çekmektedir. Fındık Türkiye için çok eski bir ürün olmasıyla avantajlı ancak depolama konusunda uzman olmayışımız dezavantajlar yaratmaktadır.” açıklamalarında bulundu. Fındığın yapısına değinen Güler, yağ içeren ürünlerde oksidasyon oluşması üründe ciddi bir kalite düşüşüne neden olduğunu ve fındık depolamasında standardizasyona gidilmesi sektörün gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Giresun Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Turan, fındıkta kurutma hakkında, “İşlem sırasında hasat zamanı önem arz etmektedir. Fındık hasadında yerden yapılan hasat işçilik konusundaki verimliliği ve daha iyi kalitede ürün elde etmede bizlere avantaj sunuyor. Geleneksel kurutma yöntemleri iklim şartlarından etkilendiği için suni kurutma yöntemlerini kullanmak zorundayız. Erken hasattan kaçınılmalı, fındık kurutma makineleri yaygınlaştırılmalıdır” ifadelerinde bulundu.