Faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle yerel manavların fındık alımında elinin zayıfladığını belirten Nurittin Karan,bu durumunda tekelci zihniyete yaradığını ve fındık fiyatlarının her geçen gün gerilediğini belirtti
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yıllardır Türk fındık piyasası üzerinde baskı oluşturarak, fındık fiyatlarıyla istediği gibi oynayan tekelci firmanın piyasayı bu yılda yönlendirmeye devam ettiğini bildirdi. Karan yaptığı açıklamada, serbest piyasada 26 lira seviyelerinden 24.5 liraya gerileyen fındık fiyatlarını değerlendirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin taban fiyatıyla serbest piyasa arasında kilogramda 2.5 lira gibi bir makas oluştuğuna dikkat çeken Karan, bu durumdan üretici kadar kendi öz sermayesiyle ticaret yapan tüccarlarında rahatsı olduğunu ifade etti.
Fındıkta göz göre göre kapitülasyon uyguladığının altını çizen Karan, “yıllardır söylemekten ve ipliklerini pazara çıkartmaktan yorulmadığımız tekelci zihniyet her zamanki gibi piyasayı istediği gibi yönlendirebiliyor. Faiz oranlarının yüksek olması yerel manavların alımda elini zayıflatıyor ve manavlar kredi kullanamayınca kendi öz sermayeleri kadar mal çekebiliyor. Öz sermaye bitince de fiyatlar aşağıya çekiliyor. Tekelci firma benim fiyatım bu benimle çalışmak isteyen varsa bana tabi olacak diyor ve otomatikman TMO’nun alım fiyatı taban değil tavan fiyat olmuş oluyor. Tekelci firmaya kapitülasyon (bir ülkede, yurttaşların zararına olarak, yabancılara verilen ayrıcalık hakları) verilerek Türk fındık üreticisine haksızlık edilmektedir. Tekelci firmaya verilen bu hak Türk fındık üreticisinin bağrına saplanan bir oktur. Üretici de sanki malından bıkmış gibi hemen ya ucuz, pahalı satıyor yada emanete bırakıyor. Biz üretici olarak tekele sıfır maliyetli tonlarca ton fındık teslim ediyoruz ve otomatikman fiyatlar da aşağıya geliyor” dedi.
Karan, TMO’nun yetersiz alım merkezi, üreticileri zora sokan kriterleri ve ağır olmasından kaynaklı ofise ise yeterli arzı sağlamadığını sözlerine ekledi.