Kesik yaptığı açıklamada ;”Üretici bahçeye girdi, fındığını topluyor. Ancak fındık taban fiyatı henüz açıklanmış değil. Oysa fiyat hasat öncesi açıklanmalı ve üretici belirsizlikten kurtulmalıydı” ifadelerini kullandı.

“1 KİLO FINDIĞIN MALİYETİ: 26 LİRA!”

Fındıkla iştigal eden oda, sendika ve derneklerin hesabına göre 1 kilo fındığın maliyeti 26 lira. Çünkü enflasyon arttıkça ilaç/gübre gibi ihtiyaçlar da yüzde yüz artış gösteriyor. Ayrıca işçi yevmiyesi, patoz vb gibi harcamalar da oldukça yekün tutuyor. Bu nedenlerle fındık  fiyatı maliyetler göz önünde tutularak, üreticinin emeğine saygı duyularak bir an önce  açıklanmalı. Ve fiyat 35 liranın asla altında olmamalı.

“ÜRETİCİ SERBEST PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILMAMALI”

Bilindiği üzere geçen yıl fiyat hasad öncesi açıklanmış; Ordu için 22 lira, Giresun için 22.5 lira kararı verilmişti. Bu fiyat karşısında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık almamış, üreticiyi serbest piyasanın insafına bırakmıştı. Serbest piyasada da fındık bir süre açıklanan fiyatın üzerinde seyretmişti.

“ÜRETİCİNİN ÖZ KURULUŞU FİSKOBİRLİK'E GÖREV VERİLMELİ”

Bizim önerimiz; Tarım Bakanı hiç zaman kaybetmeden görevini yapsın, üreticinin alın terinin hakkını verecek bir fiyatı açıklasın. Ve fındığı da TMO değil, üreticinin öz kuruluşu, fındığın sigortası olan FİSKOBİRLİK alsın” ifadelerini kullandı.