ÇAYKUR’un dönüm başına kotayla günlük 50 kilogram çay alarak kampanyaya başladığını, bunu 30 kilograma düşürdüğünü ifade eden Eroğlu “ bu da dönümde 1 tona kadar üretilen çayın zayi olması dolayısıyle üreticinin mağdur olması demektir. Çayın beklediği takdirde zayi olmasını, dolayısıyle beklememesi için üretici özel sektöre mecbur kalmaktadır. Kotanın kaldırılarak tüm çayın alınabilmesi için yeni fabrika makine tesis edilip, yaş çay tamamen alınmalıdır. Gerekirse özel sektöre yeni tesisler için kredi verilmeli ve ihracat teşvik edilmelidir” dedi.
“ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”
Hükümetin ve ÇAYKUR’un politikalarını eleştiren İYİ Parti İl Başkan Adayı Abdulkadir Eroğlu , “Bu sene devletin verdiği teşvikle beraber ton başına 3.270 TL birim fiyat ve 130 TL teşvik ile verilen toplam 3.400 TL maliyeti karşılamamakta ve üretici emeğinin karşılığını alamamaktadır. Ayrıca vergi ve stopaj kesilmekte bu fiyat net 3.200 tl ye gelmektedir. Bir de kota yüzünden üretici özel sektöre mecbur kalmakta ve özel sektör de ücreti 2.700 TL’ ye indirip, ödemeyi de 1 sene vadeye yaymakta, üretici hepten zarar etmektedir” dedi
“Çaya son iki ayda yüzde 40 zam yapıldı. Harcamaları da vatandaşın cebinden çıkarmak istiyorlar. Çay taban fiyatı da bu yüzden çok düşük tutularak zarar kapatılmak isteniyor. Bu durumözel sektörün işine geliyor, olan üreticiye oluyor” diyen Eroğlu, açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:”Doğu Karadeniz Bölgesinde 830 bin dekar çaylık sahada yaklaşık 212 bin üretici çay tarımı ile uğraştığını, yıllık 1. 250 – 1.350 bin ton arasında çay üretimi yapıldığını, ancak ÇAYKUR’un yıllık 600.000 ton çay alımı yaptığını söyledi. Srilanka, Seylan’dan 20.000 ton çay ithalatına 50 milyon dolar döviz ödenmesini eleştiren Eroğlu, “üretimi ucuz olan Srilanka gibi ülkelerden ithalat yapılarak, mevcut çay ile harmanlanarak maliyet düşürülmektedir. Bunun yerine teşvik 13 Krş’ dan 20 Krş’a artırılarak ithalatın önüne geçmek ve döviz tasarrufu yapmak lazımdır”.
ÇAYKUR’un 42 milyon lira kâr beklediği 2018 yılında 657 milyon 86 bin TL zarara uğratıldığını, üç yıllık toplam kaybın 1 milyar 559 milyon lira olduğunu söyeleyen Eroğlu, üreticin yaş çayı karşılığı 1/5 oranında kuru çay almaya mecbur tutulmasını da eleştirdi ve şunları söyledi: “ÇAYKUR, 2019 yılında reklamlar için adeta para dağıtarak toplamda 11 milyon 86 bin 458 TL harcadı. Kimbilir hangi yandaş kuruluş ve tv lere, hangi vakıflara ve yüksek bürokrasi harcamalarına gitti, şu rakamı tane tane bilmek isterdim”
Yaş çay primi için bu sene 183 milyon TL ödeme yapıldığını hatırlatan İYİ Parti İl başkan adayı Eroğlu, çayın zamanında hasat yapılıp teslim edilemezse kalitesinin bozulacağını ve bunun için önlem alınmasını, üreticinin sorunlarının çözülmesini istedi.
TARIM KURULU OLUŞTURULMASINI İSTEDİ
Eroğlu, açıklamasında “AKP döneminde bilerek ve isteyerek milli tarım politikasından uzaklaşmış diğer tarım ürünlerinde de yapılan özelleştirme ile son bulmuş. Şimdi aynısı çay politikası için bekleniyor. Lafta yerli ve milli fakat uygulamada kapitalist sisteme hizmet ederek milli varlıklarımızı satarak ülkeyi dışa bağımlı yapmak. AKP hükümeti bu politikadan derhal vazgeçip milli bir tarım politikası oluşturmalıdır. Bilim kurulu gibi tarım kurulu oluşturmalıdır” çağrısı yaptı.