Vali Yardımcısı Dr.Hasan Tanrıseven başkanlığında kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile yapılan toplantıda, Tanrıseven son yıllarda Türkiye’ye komşu ülkeler, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Afganistan’daki gelişmelerden dolayı, düzensiz göçlerin gerçekleştiği, göçmenler başta olmak üzere yeni arayışta olan kişilerin de insan ticareti yapanların hedefi haline geldiğini kaydetti. Tanrıseven, kamu kurumları ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile yasadışı göç ile olduğu gibi insan ticareti ile mücadele konusunda gereken bilgilendirme ve mücadelenin sürdürüldüğünü kaydetti.
Giresun Valiliği’nden yapılan açıklamada ;”30 Temmuz tarihi Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca Dünya İnsan Ticareti ile Mücadele Günü olarak belirlemiştir.
İnsan Ticareti “İnsanlığa karşı işlenen suçlar” arasında yer almakta ve modern kölelik olarak kabul edilmektedir. Özellikle kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, insan onuruyla bağdaşmayacak şekilde mağdurlardan yararlanılarak, daha çok insanların cinsel ve emek sömürüsü olarak çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye’de bu alandaki çalışmalar için yetkilendirilen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile yürüttüğü projelerle insan ticareti mağdurlarının hayatına dokunmakta ve toplumsal farkındalığı arttırmak üzere girişimlerde bulunmaktadır.
Bu bağlamda “Zorla çalıştırılma, fuhşa konu olma, zorla hizmet ettirme, zorla evlendirme, organ ve dokularından yararlanma, çocuk işçiliği, çocukların suçta kullanılmaları ve çocukların dilendirilmesi, evlatlık verilmesi” gibi durumlarda kolluk birimleri,ilgili kamu kurumları ve STK’lar ile iletişime geçilmesi ya da Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 157 YİMER (Yabancılar iletişim Merkezi) hattına bilgi verilmesi durumunda muhtemel mağdurların tespiti ve koruma altına alınması sağlanacaktır” ifadelerine yer verildi.