Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak 2002'den itibaren orman zararlılarına karşı yoğun çalışma sürdürülürken ağırlıklı olarak biyolojik mücadele yöntemi kullanılıyor.

Orman zararlılarına karşı geçen yıl 73 bin 840 hektar alandaki biyolojik mücadele için 6 milyon 649 bin lira harcama yapıldı.

"14 bin 163 karınca kolonisi nakledildi

Ağaçları tahrip eden böcekler, ormanlara yangınlara nazaran 5 kat daha fazla zarar veriyor. Ağaçları kurutarak büyük hasar oluşturan orman zararlılarıyla biyolojik mücadele yürüten OGM, dünyada sadece gelişmiş ülkelerde kullanılan "orman karıncalarını taşıma" yöntemini de uyguluyor.

Literatürde "Formica rufa" olarak isimlendirilen ve özellikle orman zararlılarının baş düşmanı olarak bilinen "kırmızı orman karıncaları", her türlü tırtılı, böceği, yaprak arılarını ve bitki bitlerini yiyerek orman ekosistemine olağanüstü fayda sağlıyor.

Kurum bugüne kadar 14 bin 163 karınca kolonisini naklederek, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadeleye hız verdi. Bu yıl başta Eskişehir olmak üzere, Amasya, Isparta, Sakarya ve İzmir Orman Bölge Müdürlüklerinde mevcut karınca yuvaları ve karınca kolonileri korunarak, 60 ilave yuva oluşturuldu ve belirlenen noktalara nakil işlemleri gerçekleştirildi. (İHA)