Giresun’da fındık hasadı için bahçeye giren üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından müdahale alımlarının yapılacağı açıklanan Giresun kalite 50 randıman 27 lira fiyatın fındığın maliyetini karşılamadığını belirterek en az 30 lira beklentilerinin olduğunu ifade ettiler.
Yaklaşık bir haftadır bahçede fındık hasadı yapan üreticiler açıklanan fındık fiyatından ve rekolteden memnun olmadıklarını belirtti. Mevsim şartlarının fındık rekoltesini düşürdüğünü aktaran üreticiler TMO tarafından alınacak Giresun kalite fındık için 27 lira, levant kalite fındık için 26 lira 50 kuruş fiyatın maliyeti karşılamadığından yakındı. Serbest piyasada da 23 lira olan fiyatın yükselmesi için en az 30 lira verilmesini istedi.
Giresun Merkez Camili Köyü’ndeki üretici Gülçin Çapan da işlerinin zor olduğunu ve fiyatların yetersiz bulduğunu dile getirerek, “Bu fiyat yeterli değil. Çünkü işimiz oldukça zor. Eziyetimiz çok. Fındığın fiyatı maliyetleri karşılayacaksa en az 30 lira olmalıydı. Serbest piyasada zaten bu fiyatlardan satılması zor. Fiyat düşük maliyet yüksek. Bugün tahmin edilen rekoltenin çıkması da mümkün değil. Fırtına çıkar fındık dökülür, güneş olur fındık yanar. Şuanda da fındık yanmış görünüyor. Rekoltenin düşüklüğü, fındık fiyatının yetersizliği yine üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı.” ifadelerine yer verdi.
"TMO kriterleri üreticiyi serbest piyasaya yönlendiriyor”
Fındık üreticilerinden Mustafa İnce ise, çoğu üreticinin TMO yerine serbest piyasaya ürün vereceğini ifade ederek, “ TMO’nun fındık alım kriterleri oldukça hassas bu nedenle elinde az fındığı bulunan üreticiler genelde serbest piyasaya vermek zorunda kalıyor. Acil ihtiyacı olan TMO’dan sıra alıp sırasını bekleyene kadar ve verdiği paranın ödemesini alıncaya kadar acilen serbest piyasaya verip peşin para almayı tercih ediyor. Hatta üretici kurumadan dahi serbest piyasaya satıyor. Bu nedenle serbest piyasada fındık fiyatı yine düşük olacaktır. En azından açıklanan fiyat 30 lira olsaydı serbet piyasada da fiyatlar biraz daha yükselebilirdi.” dedi.