Uzm. Dt. Zeynep Başak Yılmaz, çocuklarda travmaya bağlı diş kırıklarında yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.
Çocuklarda sıklıkla düşme, çarpışma gibi durumlarda ön dişlerin travmaya maruz kaldığını söyleyen Uzm. Dt. Yılmaz, “Ön dişlerin ya da arka dişlerin kırıldığı durumlarda çocuğun genel sağlıyla ilgili ciddi bir problem işareti bulunmuyorsa, acil bir şekilde diş hekimine başvurulmalıdır” diye konuştu.
“Enfeksiyon riski açısından beklenmeden diş hekimine götürülmeli”
Travmaya bağlı yerinden çıkan diş süt dişi ise herhangi bir müdahalede kesinlikle bulunulmaması gerektiğini ancak yine de çevre dokuların gördüğü muhtemel hasarın değerlendirilmesi ve enfeksiyon riskinin önüne geçilebilmesi için acilen diş hekimine başvurulması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dt. Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:
“Travma sonucu hasar görmüş dişlerde müdahale zamanı ne kadar erken olursa tedavinin başarısı da o derece yüksek olur. Eğer daimi dişin kırık parçasını bulabilirseniz mümkünse temiz suya koyup diş hekimine götürün, kırık parçanın uygun olduğu durumlarda hekiminiz bu parçayı dişe geri yapıştırabilir. Kırık parçanın dişe geri yapıştırılması, daha estetik sonuçlar elde edilmesini sağlar. Ancak kırık parçanın bulunamadığı ya da çoklu kırık sebebiyle yapıştırılmanın yapılamadığı durumlarda da diş rengine uygun kompozit rezin dolgularla istenilen estetik ve fonksiyon geri kazandırılabilir.”
'Çocuğun kırılan dişini süte koyup diş hekimine götürün'
Çocuklarda travmaya bağlı yerinden çıkan diş süt dişi ise herhangi bir müdahalede kesinlikle bulunulmaması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Diş Hekimi Zeynep Başak Yılmaz, “Kırılan diş daimi diş ise atılmamalı, sütün içine koyulup acilen diş hekimine götürülmeli ve diş yerine yerleştirilmelidir” dedi.
26 Ocak 2023, Perşembe - 16:20