Tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen 'Çanakkale Geçilmez' destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Heykeli, 57'nci Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesi'yle her yıl binlerce ziyaretçiye Çanakkale ruhunu yaşatmaya devam ediyor.

 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Mehmetçiğin toprağın altında kefensiz yattığını belirterek, "Bu toprakların manevi bekçileri olarak da kıyamete kadar kalacaklardır. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak her bölgeden, her coğrafyadan, her köyden gelen o kahraman Mehmetçiklerin o büyük hatıraların yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmanın sorumluluğu içerisinde olacağız" dedi. Kaşdemir ayrıca, Çanakkale'nin bu milletin ortak değeri, manevi başkenti olduğunu söyledi.

Tarihi Alan Başkanlığı olarak her bölgeden, her coğrafyadan, her köyden gelen o kahraman Mehmetçiklerin o büyük hatıralarını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmanın sorumluluğu içerisinde olduklarını da vurgulayan Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "O dönemde ülkemiz dört bir cephe de dört bir yanda yedi cephede savaşıyordu. Çanakkale'de bazı illerden daha az, bazı illerin daha fazla şehidimiz, gazimiz var. Çünkü Çanakkale'ye yakın olan illerimizden daha çok Çanakkale'ye koşup gelmişlerdi. Ama örneğin Trabzon'dan, Kars'tan Kafkas Cephesine koşup gittiler. Gaziantep'ten, Diyarbakır'dan Yemen Cephesine koşup gittiler. Adana'dan Mersin'den Filistin Cephesine koşup gittiler. O yüzden bu milletin kahraman evlatları vatan bellemiş oldukları topraklarını savunmak için yedi cephede büyük bir mücadele ortaya koydular. İşte bu cephelerin en büyüklerinden bir tanesi Çanakkale'de ve Çanakkale tarihe altın sayfalara geçecek şanlı bir müdafaa yapmışlardı. Onların aziz ruhları şad olsun" diye konuştu.(İHA)